#1 : Ge efter för dina begär!


• Sista Ledaren! •
 
 
 
 

I N F O

 

 PUBLICERAD:

• 13 Maj 2005 


 

Ö V R I G T

 
 
SISTA LEDAREN!:
1. #16: Det är inte riktigt slut än
2. #15: Världsmästarna i förhalning
3. #14 : Huset som Lucio byggde
4. #13 : Ropa ut dårarna
5. #12 : 30 års misär - Vem behövde “Studio S”?
6. #11 : Upphetsad över HD DVD / Blu-ray än nu?
7. #10 : Detta har änna hänt, typ, liksom, vet la du...
8. #9 : Desperation som bränsle i jakten på det “absoluta”
9. #8 : Stöd svensk Horror
10. #7 : Version III <3 Firefox = Sant LOL
11. #6 : Den som söker med sökord ska finna... Inte ett skit!
12. #5 : Horror will survive but what will be left of it?
13. #4 : God Jul? Varför inte ett gott liv istället?
14. #3 : Upphetsad över HD DVD / Blu-ray än?
15. #2 : Läser du den?


 


 
 

Man lär sig förstå... Vad som får en att jaga efter mer och mer obskyr Kult-horror.

Tänk då om man vid något eller några tillfällen sedan blir tvungen att på ett eller annat sätt förklara detta för någon som "inte förstår". Var och hur börjar det? Och varför? Varför är ganska lätt att svara på. Det sker av samma orsak som när myggan dras till en tänd glödlampa och blir svårt bränd. Den seglar halvdöd ned mot golvet, men lik förbannat är den snart där igen. Kanske var det inget riktigt svar, men vad det än är, så är det i alla fall en perfekt liknelse.

Visst blev man bränd av de första skräckupplevelserna. Men det gick aldrig att förneka att man blev fascinerad av det, även om man blev rädd på riktigt. Sedan byttes snabbt rädslan ut mot en ännu djupare fascination. Och lockelsen fanns. Man ville veta vad som kunde skrämma en nästa gång. Och nästa gång igen. Jag upplevde inte helt oväntat detta själv. Och en bekant gjorde precis samma tur. Han lånade ofta det värsta jag hade på VHS - Just då.

Samtidigt som denna process är igång så märker man att det normala som "vem som helst" har tillgång till via videobutikerna inte längre fascinerar en det allra minsta. Det finns ju så ohyggligt mycket mer på skuggsidan av denna värld.

I dessa dagar har ljuset även hittat dit, men det har inte alltid varit så. Och förr i tiden fanns en klyfta mellan där man befann sig och den värld som man drogs till. Och det kostade relativt mycket pengar att få tag på importerade filmer. Man hade heller inte tillgång till Internet eller några direkta kontakter som kunde upplysa en. Sökandet gick via små annonser i antingen utländska tidningar eller bilagor som följde med någon gratistidning man kunde få med posten. Allt detta gjorde dock bara fascinationen större och större.

Varje gång man fick tag på någon osedd eller ny kultrysare / Splatter, så växte konsekvent ens värld. Bilden förändrades lika oväntat som en Gore-scen som dyker upp ur ingenstans i vad som tveklöst kommer att bli en personlig favoritrulle i flera år framöver. Vid det här laget har man på allvar börjat sjunka ned i ett förrädiskt träsk och mycket tid och energi går åt till att försöka lista ut hur man ska kunna finansiera ens beroende. Antingen ryker gamla filmer eller så gör man sig av med sin frimärks- eller myntsamling. Alla alternativ känns rimliga.

Det fanns en svår tid då det inte var tillåtet att importera sell-thrus eller bootlegs från exempelvis Holland. Och de få företag som sålde rullar från "Eagle 6" och "Video For Pleasure" var ju tvungna att tjäna pengar. Men i slutet av 90-talet började det ljusna. Väletablerade postorder-firmor började plötsligt sälja "Strong Uncut"-versioner av kända och okända kultfilmer.

Det blev således lättare att få tag på det man ville se. Vilket man automatiskt inser när man börjar bli någorlunda insatt i denna värld. Snart gör det inget om filmen är otextad och på ett språk som man inte förstår. Man måste helt enkelt se mer. Se och ta till sig. Resan går genom en mängd subgenrer som väldigt få har hört talas om. Man sitter inte på fikarasten på sin arbetsplats och frågar om någon kan rekommendera bra, lesbisk Vampyrsleaze eller Nunsploitation.

Men jakten går ständigt vidare. Vad finns det mer? Intresset övergår vid något tillfälle till någon form av besatthet, fanatism eller... Är det t.o.m. sann kärlek...?!

Inse att du är såld.

Sedan kom DVD-formatet som förändrade precis allt, även om det tog några år. Träsket blev lättare att sjunka ned i, och man behövde inte leva på nudlar längre för att kunna beställa den där speciella utgåvan av filmen som man har letat efter i tre år.

I dagsläget kostar inte filmerna lika mycket som hollandsimporterade VHS kostade för drygt ett decennium sedan, utbudet är praktiskt taget heltäckande och Internet är en nästintill perfekt källa för information om man vet vad man letar efter. Nästintill perfekt.

Men än så länge är det inte maxat. Det finns en hel drös Kult-horror som ännu inte har fått chansen att återfödas i en digital re-master på DVD. Men kanske kommer även det. Efterfrågan och intresset har växt enormt. En ny generation fans får ta del av det som vi (30- och 40-taggarna.) en gång greps av. Och träsket är minst lika förrädiskt och lockande än idag.

Finns det då några nackdelar med allt detta? Inga som väger tyngre än fördelarna i alla fall. Man kan ju se på en sak från en mängd olika vinklar. Det kostar pengar - Precis som vilket annat beroende som helst. Och man får ge det en del av det mest värdefulla man har - Tid. Och kanske lite av ens hälsa. Men - Om själen mår bra av det - Då är det rätt...

Så... Ge efter för begäret...!