It´s a long way to Something Scary 3


• « « « r e t r o •
 
 
 
 

I N F O

 

 
  

PUBLICERAD:

• 20 April 2005 


 

Ö V R I G T

 
 
RETRO:


 


 
 

Dags att balansera ut saker och ting en aning kanske. Det finns inget märkvärdigt i åtanke, utan bara en kort och simpel genomgång av vilka amerikanska skräckfilmer som inte får missas under några som helst omständigheter.

Visst kan det tyckas som man generaliserar lite eftersom skräck faktiskt har en massa underkategorier (Försök att förklara det här för någon som bara sett några slashers.), men den här kärnan som kommer från själva inställningen till filmskapande (Det s.k. "Jävlar anammat".), hittar man inte i varje film direkt. Inte ens i en på 100.

Men här och nu är vi. Denna gnista finns trots allt i klassikerna. Och då menar jag de från "guld perioden" (1968-1988)... Vissa saker var trots allt var ännu bättre förr. Generellt sett. Tror ni mig inte?

Vad sägs då om:

NIGHT OF THE LIVING DEAD (1968)

Den här känner ni till. Zombie-filmernas zombie-film. Vad man säger om den, så var den trendsättande. Det finns inget att tillägga mer än Romero verkligen var före sin tid.

THE LAST HOUSE ON THE LEFT (1972)

En av Wes Cravens bästa. Stenhård och elak rulle från tiden då våldsfilmer inte behövde vara menade som underhållning - I varje fall inte till den grad att hela familjen kunde sitta och se dem tillsammans...

THE EXORCIST (1973)

En av världens bästa filmer - Punkt slut. Håller än idag med sin 100%-igt rena intensitet. Fick en välförtjänt ansiktslyftning 2000. (Svensk premiär i April 2001 och jag hade ingen kontroll över mig själv - Jag var tvungen att se den fyra gånger på bio - På nio dagar.)

THE TEXAS CHAINSAW MASSACRE (1974)

Japp - The One And Only... Förmodligen världens mest hatade film. T.o.m. i Sverige. Blev häpnadsväckande nog en skapligt vass re-make häromåret. Men originalet håller än idag och är trots allt bäst. Auran som den avger kommer aldrig att blekna bort, och nyinspelningen kommer nog att bli klassisk på sitt bisarra sätt.

THE OMEN (1976)

Den andra av "djävuls-klassikerna" (Vad fan nu det är.) som faktiskt fungerade trots att den ständigt jämförts med "The Exorcist". Följdes upp av en halvdan tvåa, en ruskigt tråkig trea och en katastrofal T.V.-film. En franchise bortom all räddning, precis som "Hellraiser"-serien.

THE HILLS HAVE EYES (1977)

Långt innan "Scream" berättade alltså Wes Craven riktigt otrevliga historier. Den här är en av hans allra bästa. 1985 kom en hopplöst dålig uppföljare.

DAWN OF THE DEAD (1978)

Skulle jag plocka ut fem perfekta amerikanska skräckfilmer skulle den här finnas med tillsammans med "The Exorcist - The Version You´ve Never Seen", "The Texas Chainsaw Massacre", "Halloween" och "Evil Dead 2".

"Dawn Of The Dead" finns i tre olika versioner - Romeros "Director´s Cut" som rullade på biograferna i U.S.A., Argentos "Zombi" och så den långa versionen som jag och många andra felaktigt kallat för "Directors Cut". Mycket bättre än så här blir det inte.

PHANTASM (1978)

Don Coscarellis lågbudget kultfilm är originell och annorlunda på alla sätt och vis. Har fått tre uppföljare hittills och har sina trogna och otrogna fans.

HALLOWEEN (1978)

Banbrytande slasher. Som ofta, förstörs en bra idé med en mängd intetsägande uppföljare. Åtta stycken har det kommit hittills. Det är svårt att tro.

FRIDAY THE 13TH (1980)

Och här har vi en serie till. Märkligt nog funkar vissa av dem som utmärkt tidsfördriv, men vad är det för fel på en om man inte ser något bättre istället? Vill man se Jason med hockeymasken får man glo på del 3... Och även del 4 för att uppleva en tretimmars-slasher i stil med de två första "Halloween"-filmerna.

HALLOWEEN 2 (1981)

Börjar där ettan slutade. Blir tillsammans med originalet en fin tre timmar lång... Slasher... Med Jamie Lee Curtis i toppform.

Kan man verkligen tycka att det här är dåligt? Kan man verkligen undvika att se skräckfilmshistoriens vingslag?

THE EVIL DEAD (1982)

Gillar man inte den här så ska man inte kalla sig för ett "skräckfilmsfan". "The Evil Dead" har själ...! Ser man inte hur mycket av detta Raimi och company lagt ned på filmen, så ska man enbart hålla käften.

SLEEPAWAY CAMP (1983)

En camp-slasher som försökte vara elakast av dem allihop - Och lyckades! Slutet är en skithård klassiker och en av de mer nedslående sådana i filmhistorien. Snyggt värre.

A NIGHTMARE ON ELM STREET (1984)

Wes Craven skapade en av modern tids mest kända Horror-ikoner - Freddy Krueger. Har man inte hört talas om filmen eller känner till den, så är man unikt bortkommen.

DAY OF THE DEAD (1985)

Romeros senaste klassiker. Når inte upp till "Dawn Of The Dead" i fråga om storslagenhet och djup, men har desto bättre Gore - Och mycket av det. Tom Savini när han är / var som bäst och mest kreativ.

EVIL DEAD 2 (1986)

Helt jävla underbar kult-Splatter. Med Ash. Beväpnad med en motorsåg och ett avsågat hagelgevär. Perfekt.

A NIGHTMARE ON ELM STREET 3 - DREAM WARRIORS (1987)

En riktigt, riktigt stark uppföljare till originalet (efter den katastrofala tvåan som man helst inte ska prata högt om). Sedan började det gå utför.

SLEEPAWAY CAMP 2 (1988)

Bland de mer okända "Friday The 13th"-rip-offs eller "Camp Slashers" finns det en som var snäppet värre än alla andra. Tillsammans med ettan säkrar den nog topplaceringen.

Och den råkar t.o.m. vara sevärd om man är på rätt humör.

Det finns givetvis fler klassiker, men det borde vara ett brott att inte se ovanstående pärlor.