Fattiglappens Widescreen T.V.


• Lens Flare! : Mars 2005 •
 
 
 
 

I N F O

 

 PUBLICERAD:

• 29 Mars 2005 


 

Ö V R I G T

 
 
LENS FLARE!:
1. Fan, Det É På Riktigt » Best Worst Movie
2. Fan, Det É På Riktigt » The Real Cannibal Holocaust
3. Skitsnackaren och Halmdockan hälsar så gott
4. Fan, Det É På Riktigt » Once Upon A Time In Norway
5. Test » DVD-Reparationskit
6. Slösa bort lite tid med “The Euroslasher”
7. Gamla DVD-försäljningstrick som även är “Blu-ray”-säkrade
8. Mys-skräcken har 1000 brunögon » The Wicker Man (2006)
9. Cinemalfunctions » Alone In The Dark
10. Cinemalfunctions » House Of The Dead
11. Fan, Det É På Riktigt » Grizzly Man
12. KULT - Döden Är Bara Början
13. 63 minuter sketcher med “Studio S”
14. Slutet På VHS-Eran » Del III : 90-talet sög oavsett
15. Så stoppar vi patetiska censurivrare
16. Digital Holocaust
17. Gammal skåpfilm » Afganistan - The Last War Bus
18. Halloween : Filmtajm Djävlar Anamma!
19. Slutet På VHS-Eran » Del II : Piratkopior köpes till varje pris!
20. Slutet På VHS-Eran » Del I : X-rental-freaksen Vs. Bootleg-svinen
21. Forskare : Skräckfilm är bra för hälsan
22. Ät skit, Antipiratbyrån!
23. Sjuk i huvudet nu?
24. 50 filmer som skrev historia
25. Läskiga Grejer - 1982 A.D.
26. Hellre oseriös än en av de där
27. Den Slutgiltiga Plagiatören
28. Insikten Om Utsikten Över Sanningarnas Fundament
29. Forbidden Forest
30. Halloween : Idiotisk Trick Or Treating


 


 
 

Dags att lugna ned sig (Förutsatt att vi var upphetsade.) och ställa sig frågan:

Har man inte alltid velat ha en T.V. med äkta 16:9 läge? Självklart - Vem har inte det? Det är däremot inte säkert att plånboken tillåter en att skaffa en, men om man har en gammal (Eller nyare.) 4:3 (Vanlig.) T.V., så kan man relativt enkelt få den till att simulera äkta anamorfisk Widescreen så att man kan se sina DVD-filmer i den upplösning de är tänkta att ses.

Fram med följande:

- 1 st. DVD-film som är i anamorfisk Widescreen 1,85:1 eller 1,77:1. (Detta är formatet på de flesta Widescreen-TV:ar, d.v.s. 16:9.)
- 1 st. stor spegel eller en riktig person.
- 1 st. skruvmejsel.
- Lite maskeringstejp.

DVD-spelaren ska, förutom att vara kopplad till själva T.V:n, var inställd på 4:3 läge. (4:3 Letterbox, t.o.m. Absolut inte 4:3 Pan & Scan.)

1. Ta av det bakre höljet på T.V.n och slå på strömmen. (Japp, var så försiktig du bara kan. Det är högspänning vi pratar om här.)

2. Starta filmen och kolla så att den verkligen visas i Widescreen 1,85:1 eller 1,77:1.

3. Fram med lite tejp och markera direkt på T.V. där balkarna börjar. (Eller slutar - Hur man nu ser det.) Två bitar ska nog räcka parallellt med de svarta kanterna.

4. Stoppa filmen.

5. Ändra DVD-spelarens läge till 16:9.

6. Starta filmen igen.

7. Nu ser du att bilden fyller hela rutan, men att du tack vare tejpbitarna ser var balkarna ska börja (Eller sluta.) egentligen.

8. Här kommer den lite halvsura biten där du behöver spegeln (Om du är ensam.) eller en person. Eftersom det är lite svårt att se både bak- och framsidan på T.V.n samtidigt och speciellt när du ska in med skruvmejseln och greja, så kan du antingen ställa spegeln framför T.V.n eller låta nyss nämnda person "säga till när det är bra".

För nu ska du leta upp något innanför skalet och bland alla kretskort som ser ut som något där en vanlig skruvmejsel skulle kunna passa. (Pilla inte på andra grejer här, särskilt inte med skruvmejseln i högsta hugg.) Det finns troligtvis flera olika "skruvar" och alla används till att ställa in bilden på diverse olika sätt, men den som är intressant i det här läget är den som används till att justera bilden vertikalt. Det viktiga är att komma ihåg skruvens utgångsläge ifall det skulle bli lite fel. Hur som helst så behöver du skruva en del för att först få reda på åt vilket håll du ska skruva för att trycka ihop bilden.

Den andra personen får sedan tala om när bilden är såpass "ihoptryckt" att bildens kanter är parallella med tejpmarkeringarna. (Och i annat fall - Om du har en spegel där så ser du själv när du ska sluta skruva.)

Voila! Äkta 16:9 läge...! På med höljet igen, men kolla så att det verkligen ser bra ut. Testa också med en 2,35:1 film för att se att bilden har rätta proportioner.

På tal om proportioner, då - Vanliga T.V.-sändningar kommer ju nu att se lite squishade ut, men det är inte så farligt att det ens stör. Hellre riktig Widescreen på dina favoritfilmer än riktig Fullscreen på någon dokusåpa, eller vad säger du?

Det är sant - Filmer som inte är 16:9 förbättrade kommer att se lika smala ut, speciellt de som är i Cinemascope-formatet, men de är lyckligtvis ganska få till antalet. De flesta bra bolag brukar i 9 fall av 10 släppa filmen i 16:9-format.

Så om du hade en 26" T.V. så kan du räkna med att du får en 24" Widescreen T.V. istället. Proportionerna är ju alltid samma (4 "enheter" i sidled mot 3 i höjdled resp. att bredden ska vara 1,85 gånger höjden - På ett ungefär.), så ett par tum mindre blir ju alltid bilden...

Inte för oävet...

(OBS! Författaren eller någon snubbe på EUROHORROR.net tar typ noll ansvar om någon skulle kortsluta / sabba sin T.V., upptäcka att vederbörande tänder på elstötar, eller något annat...)