#13 : Ropa ut dårarna


• Sista Ledaren! •
 
 
 
 

I N F O

 

 PUBLICERAD:

• 1 Januari 2011 


 

Ö V R I G T

 
 
SISTA LEDAREN!:
1. #16: Det är inte riktigt slut än
2. #15: Världsmästarna i förhalning
3. #14 : Huset som Lucio byggde
4. #12 : 30 års misär - Vem behövde “Studio S”?
5. #11 : Upphetsad över HD DVD / Blu-ray än nu?
6. #10 : Detta har änna hänt, typ, liksom, vet la du...
7. #9 : Desperation som bränsle i jakten på det “absoluta”
8. #8 : Stöd svensk Horror
9. #7 : Version III <3 Firefox = Sant LOL
10. #6 : Den som söker med sökord ska finna... Inte ett skit!
11. #5 : Horror will survive but what will be left of it?
12. #4 : God Jul? Varför inte ett gott liv istället?
13. #3 : Upphetsad över HD DVD / Blu-ray än?
14. #2 : Läser du den?
15. #1 : Ge efter för dina begär!


 


 
 

"Nu ska visst Explorer 8:an vara så gott som helt kompatibel med Firefox. Kolla, det finns ju t.o.m. ett kompatibilitetsläge och allt. Det måste ju för fan bara vara bra?"

Det kan ha varit de eller några liknande ord på någon fikarast / stalker-runda som gjorde att man började klura på en ny version av sajten. (Nästan två år efter att man tänkte: "Det här med webb-design börjar smaka någon form av trä.") Det och alla script-fel som har börjat dyka upp här och var. Vissa poppar upp när man har råkat använda "ogiltiga" tecken eller inte har formatterat någon text på ett speciellt sätt. RSS:en har försökt begå självmord flera gånger. Andra buggar har ingen vettig förklaring som man orkar snoka reda på. En eller ett par av dessa glitchar gör kanske inte så mycket, men när de ligger och inte går att åtgärda utan en massa dubbel- och trippelarbete... Ja, då är det inte så man asgarvar en hel dag, direkt...

Allt sånt här går ju att komma runt, men det var inte de enda orsakerna som ledde till denna "omstart" eller vad man ska kalla det. En annan sak var det faktum att det fanns diverse saker som bara påminde om andra dåliga saker som aldrig blev av eller som inte fungerade som de skulle. Det började bli för mycket sådant helt enkelt. Personligen spyr jag vid blotta åsynen av den första versionen. Så den måste typ avlida. Och "Läsartoppen" stagnerade någon gång i somras, vilket gör den totalt meningslös. (När t.ex. 15 pers har röstat på en film och gett den ungefär samma betyg som den 16:e, så märker man ju ingen skillnad, för fan.) Och de äldre inkarnationerna genererar onödigt mycket onödig trafik som i sin tur då och då (D.v.s. skitofta.) skapar flaskhalsar. Man är i och för sig inte världens mest skarpslipade programmerare, men man var ännu sämre på den tiden.

Så den 22:a Oktober (2010) började jag skriva en punktlista på grejer som borde finnas i fortsättningen plus sådant som definitivt ska bort. Det blev snart så pass mycket att det nästan började kännas lockande att göra en helt ny version och dessutom göra den för alla nya webbläsare nu när de ändå sades vara kompatibla med varandra och "allt". Och självklart - För att komma undan mycket av det som numera bara känns som en belastning.

Men minnet är fortfarande för kort och ungefär lika dåligt. Träsmaken gjorde sig inte påmind förrän man väl hade gjort huvudsidorna och insåg att det var ca. 75% av arbetet kvar, men redan då kändes det idiotiskt att ge upp. Men visst lockade det.

Och nej, det är ingen som helst fara på världens tak - Jag tycker fortfarande att Explorer suger av minst en åsna om dagen, för det jävla miserabla skämtet till browser förstår kort och gott inte engelska. Eller så är det bara orden "left" och "right" den inte fattar. När man vänsterställer en text eller rubrik i både stylesheets och HTML, och fanskapet fortfarande envisas med att centrera skiten, så är det så att man önskar att man hade tankat ned Netscape Navigator istället. 1.0. Det säger en hel del om hur svår allergin mot krånglande webb-skit numera är.

Men sajten ser nu likadan ut i både Safari (På Mac:en.), Opera och Firefox (Både på Linux och Windows 7.), men på Explorer 8... Nej... Självklart inte. Men det är slutvelat. Det får vara som det är nu. Det är "bra" nog. Och detta var julens gigantiska 10 minuters test-process på fyra olika lånade burkar:

(Från vänster till höger: Macbook Pro med Safari, en nyare laptop med Windows 7 och Explorer 8, en äldre laptop med Linux Ubuntu och Firefox 3, samt Windows XP med Opera 11.)

Programmeringen skedde av hälsoskäl (Ryggvärk som gjorde att man undrade om man hade fått regeringens värdelösa ryggrad transplanterad i sömnen. Det blev dock bättre och lugnare med en överdos Ipren eftersom det nästan låter som fucking "IPRED". Vilket bara bekräftar min teori.) på en Linux-burk den här gången, men det orsakade lite trubbel när det kom till "åäö" och andra "ogiltiga tecken". Så att fixa till det tog ett par dagar. (Och det finns väl inget mer motivationsdödande än att behöva göra om en sak som fungerade för några dagar sedan fast på en annan plattform? Nej nej... Allt det här är bara tecken på att det är dags att lägga ned konceptet "hemsidor".)

På tal om just det, så markerar den här sajten även avslutningen på min "karriär" / utdragna slaveri som webb-designer / programmerare. Det blir definitivt ingen mer hemsida. Inte ens om jag får 100 spänn i timmen. 13 år som hobby-snickare och något som under korta stunder har föreställt frilansare får räcka. (Du ser, Otto? Du hade rätt igen. Jag ledsnade också på idioterna till "uppdragsgivare" till slut.) Och nu ska allt som har med "hemsidor" att göra vara koncentrerat till att driva den här skutan. Ingenting mer.

-"Ööh, kolla... Audi har sådana där tuffa 3D-bilar på sin sajt som man kan vrida och vända på. Sånt vill jag ha fast gamla veteranbilar. Så kan man se t.ex. motorer och få fram info när man klickar på de olika delarna."

-"Vem ska sitta och modellera allt, då?"

-"Det är ju på datorn. Det fixar väl du lätt?"

-"Ja, då. Men först måste du dra åt helvete."

Eller:

-"Och så vill jag ha en massa coola Flash-grejer på sajten."

-"Vem fan ska illustrera och animera dem, då?"

-"Ööh... Du gör väl hemsidor?"

-"Inte åt dig."

Det är verkligen inte värt besväret längre. Det var kul och intressant förr när solen sken och man kände sig odödlig, men samtliga aspekter har försvunnit någonstans på vägen. (Fan, om jobbet fortfarande hade fått en att må lika bra som man gjorde när lunaticLupe och jag gjorde sajten åt fårfiol-langarna, så hade man inte ens behövt sova. Fast det är en annan historia och kan ha berott på helt andra saker. Eller vi säger så här - Det slutade inte med en flytt till öknen och hittills ca. 2.000 heta nätter i ett beduintält.)

*gråter i tre timmar*

-"Nej, jag ska nog inte ha en sup till. Men gärna ett gott nytt år...!"

EUROHORROR.net anno 2011 blev alltså omprogrammerad från grunden, och det gäller allt från själva presentationen till mindre väsentliga saker som sökmotorn. Koden klumpar nu ihop allt innehåll ett kvartal åt gången så att det blir mer överskådligt på en och samma titelsida. Och jag har ju länge klurat på hur man ska få en jävla sajt att se ut som ett Webzine. Med hjälp av lite surfande, några Nunsploitation-rullar och den hederliga uteslutningsmetoden blev det "kvartals"-konceptet som fick bli den bärande pelaren. Dels p.g.a. att den är rätt så ovanlig, och dels för att den går att automatisera med lite scripts. (Jämfört med tidigare version blev källkoden ca. 150 kb större den här gången, och denna process är en av anledningarna.) Och så blir den mer "kronologisk" på köpet. Inte nog med det - Man slipper "underhålla" koden då och då. Man märker att den segar till då och då, men det ska nog vara åtgärdat innan... Tja... Vad är klockan? Ungefär nu!

Den första månaden i varje kvartal listar även framsidan föregående månads poster eftersom det visade sig att det blir rätt rent på nämnda sida annars. Men det funkar bra, och via "Features"-sidan kan man gå tillbaks till tidigare kvartal. Man kommer dock alltid tillbaks till "nuet" genom att klicka på loggan.

Jodå - Det blev en hel del förändringar, vilka du får upptäcka själv. Det hela är anpassat för 1280 x 1024 skärmar. (Vilket ju är standard idag.) Och ett minst 2 Megabits Internät hjälper, ska ni veta. Och jag hoppas så klart att i alla fall de flesta förändringar är till det bättre. Idag (Annandag Jul - 45 grader för kallt utomhus.) föll den sista sidan på plats, vilket betyder att de återstående veckan eller två går åt till test och finslipning. De gamla versionerna har tagits ned tills vidare. De måste kodas om lite, och just nu känns det lika lockande som att... Vara utomhus och i fel ände av världen... Där det bara finns snö, kyla och inga beduintält...

*gråter i två och en halv timme*

-"Ja, tack. En sup till. Det kändes rätt bra i jämförelse. Och det värmde marginellt."

På tal om kyla och värme - Helt och hållet har jag ju inte slutat designa grejer... Har ju bl.a. en ny termometer på gång...!

Patentverket sa först att de skulle höra av sig, men efter att de fick se prototypen så hette det helt plötsligt att jag skulle "sluta besvära dem i onödan".

Ett mega-tack till GGGames.se, Goro (Som gjorde de flesta av de nya ikonerna.), och i stort sett det gamla vanliga gänget (Samtliga numera dödströtta f.d. webb-designers. Det är som dårarna i branschen säger: "Vi sliter ut en generation i taget. Och vad fan är "HTML 5"...?") som bidrog med lite nya idéer och förslag. Utan er hade allt verkligen sett sämre ut på alla sätt.

Jag passar även på att önska Den Bästa fortsättningen till alla som kikar in i fortsättningen.

Åh, fan! Det finns frukt...!

Den ska säkert symbolisera något. Om jag bara kunde lista ut vad.