#11 : Upphetsad över HD DVD / Blu-ray än nu?


• Sista Ledaren! •
 
 
 
 

I N F O

 

 PUBLICERAD:

• 24 September 2010 


 

Ö V R I G T

 
 
SISTA LEDAREN!:
1. #16: Det är inte riktigt slut än
2. #15: Världsmästarna i förhalning
3. #14 : Huset som Lucio byggde
4. #13 : Ropa ut dårarna
5. #12 : 30 års misär - Vem behövde “Studio S”?
6. #10 : Detta har änna hänt, typ, liksom, vet la du...
7. #9 : Desperation som bränsle i jakten på det “absoluta”
8. #8 : Stöd svensk Horror
9. #7 : Version III <3 Firefox = Sant LOL
10. #6 : Den som söker med sökord ska finna... Inte ett skit!
11. #5 : Horror will survive but what will be left of it?
12. #4 : God Jul? Varför inte ett gott liv istället?
13. #3 : Upphetsad över HD DVD / Blu-ray än?
14. #2 : Läser du den?
15. #1 : Ge efter för dina begär!


 


 
 

Ja, det är ungefär nu det i alla fall börjar likna upphetsning. Man blir helt enkelt glatt överraskad över listan på de Blu-ray-titlar som antingen redan är släppta eller kommer att släppas. Men för fyra år sedan var det inte lika många glada miner och formatkriget var långt ifrån avgjort. Och det hade väl egentligen inte hunnit blossa upp på allvar. Och det var lika svårt att bli uppeldad p.g.a. detta. Men i efterhand inser man ju givetvis att det bästa formatet vann (Till skillnad från förra gången ett riktigt formatkrig utkämpades, och då snackar vi om VHS vs. Betamax och inte CD vs. Mini-Disc.) De första BD-utgåvorna var dock ofta inga vackra syner och HD DVD hade t.o.m. ett litet försprång när det gällde kvalitet, standard och försäljningssiffror. Men de tekniska begränsningarna (Utrymmet på skivan, t.ex.) gick inte att göra något åt även om DVD-standarden redan fanns "gratis". Men Sony gjorde sedan det smarta draget att klämma in en BD-spelare i PS3:an. Istället för att t.ex. sälja den som en extern grej. (Som HD DVD-spelaren till X-Box 360:n.)

Men det dröjde horribelt länge innan det började ta sig på release-fronten, även efter att HD DVD hade givits fingret från alla aktörer på marknaden. En bekant som byggde om sin källarlokal i kåken till ett renodlat biorum var relativt tidig ute med att kunna se på rullar som-- "Ghost Rider" och allas favvo "Resident Evil" med projektor, och visst har man märkt en förbättring på bara två år och ett antal tillfällen där ett gäng nördar har samlats för en filmkväll. (Som brukar avslutas med någon Eurocult-rulle eftersom det då bara är jag och högst två pers till som är vakna. Inte ett enda knivslagsmål har brutit ut än, men om det händer, så är det för att någon jämför bilden i "City Of The Living Dead" med "Transporter 3" och påstår att den förstnämnda filmen är värdelös. Eller... Det räcker kanske med den sista biten när man tänker efter...)

Men det tog ytterligare ett par år innan det började finnas något för "alla". Ja, fram tills nu ungefär... För 2010 har ju både Blue Underground och Arrow Films gjort sitt yttersta för att charma så många Kult Horror-nördar som möjligt. "Dead And Buried" finns ju ute. Precis som hyvens videovåld i form av "Maniac". Och t.o.m. klassiker som "The Prowler" och just "City Of The Living Dead". Inte direkt titlar som man hade trott skulle släppas. Att de kom ut på DVD var redan lite förvånande.

Allt är dessvärre inte riktigt frid och fröjd. Firmware-uppdaterings-gisslet är som ett spöke som hänger över hela grejen, och det var långt ifrån lika problematiskt på DVD-formatet. Bara för att man en kväll kan sitta och glo på BD-filmer på sitt system, så betyder det inte att nästa inköpta rullar går att spela upp "out of the box". Formatet och kopieringsskydden förändras oftare än vissa vänder kappan när det kommer lite vind. För att inte tala om den förbannade regionsindelningen. Paranoian för "kopieringen" och Torrent-sajterna går nu så djupt hos filmbolagen att de fortfarande inte har insett att en nedladdad fil på datorn / ett stremat YouTube-klipp inte är lika bra eller lika mycket värt som ett riktigt original. Men de ska fortfarande gnälla över att försäljningen inte har exploderat som de hade räknat med. Ja, detta kanske är ett bra tillfälle att sluta tacka piraterna och börja tacka fittorna som uppfann DRM och AACS istället. (Googla på detta och bli så irriterad att pungsvetten och... Annan svett omvandlas till svavelsyra. Jag tror t.o.m. att de som kokade ihop Grisinfluensa-vaccinet fick fler beundrarbrev och använda trosor än t.ex. de som skapade Macrovision eller BD+.) De finns de som påstår att livet på gatorna är hårt, men man har inte levt i svår misär förrän man har försökt se en för hårt komprimerad DivX-version av "Immagini Di Un Convento" från en femtegenerations VHS-kopia. Projicerad på en vägg. Det är så upplopp startar.

Mjukvaru-fulhacken funkar ibland, och då är det på dagar då man definitivt ska köpa en Triss-lott och skicka ett kärleksbrev till SlySoft. Men vad hjälper det när inoperativsystemet (Windows, alltså.) får för sig att det inte ens känner igen skivan? Och BD-stödet i Windows är fortfarande ett lika dåligt skämt som: "Hur lagar man en trasig brödrost? Släng den i saltvatten för då rostar den." Där är det inte ens säkert att samma film funkar imorgon som en kväll då man har haft tålamod att få fanskapet till OS att spela upp filmen. (Utan att koda om filmen till Matroska, alltså.) De program som påstår sig ha BD-stöd är bara olika dåliga på just det. (En googling på "Windows Blu-ray playback problems" ger inte bara en miljon sökträff om man säger så.)

Så man kan säga att BD-formatet blev för bra för snabbt på många sätt. Så bra att skithögarna (Precis som man räddes en gång för fyra år sedan.) såg sig tvingade till att anamma diverse skydd enbart för att jävlas med konsumenterna. För inte är det "piraterna" som drabbas den här gången heller. Det är som om biltillverkare skulle bygga in en sprängladdning som bilstöldskydd. Med en detonator som tillverkarna själva har kontrollen över.