Finkulturella Releaser » A Lizard In A Woman´s Skin


• Allmän Anstiftan •
 
 
 
 

I N F O

 

 
  

PUBLICERAD:

• 8 Juli 2010 


 

Ö V R I G T

 
 
ALLMÄN ANSTIFTAN:
1. Finkulturella Releaser » The Human Centipede 2 (Full Sequence)
2. European Goddess » Brigitte Skay
3. Double Bill » W.I.P. à la Bruno Mattei
4. Single Bill » Uruguyansk Horror : The Silent House
5. Le Vrai Roi Est Mort - Vive Le Roi!
6. All-Nighter » Alien Anthology
7. All-Nighter » 5 Hillman-Klassiker
8. Double Bill » Jörg Buttgereit : Der Todesking / Schramm
9. Finkulturella Releaser » The New York Ripper
10. All-Nighter » Coffin Joe
11. Double Bill » Thierry Zéno : Vase De Noces / Des Morts
12. Paura - Lucio Fulci Remembered : Volume I
13. Årets julklapp 2008
14. The New Wave Of French Horror
15. Söder om himlen : Lamberto Bavas “Demons”
16. Triple Bill » En konstant jakt på “Sapphic Sweetness”
17. Double Bill » Holocaust 2 / Lager SSadis Kastrat Kommandantur
18. Double Bill » Le Deportate Della Sezione Speciale SS / L´Ultima Orgia Del III Reich
19. Finkulturella Releaser » The Beyond
20. All-Nighter » Black Emanuelle
21. Absolut Kvinnlig Skönhet
22. Dr. Slaktare & Zombieförintelsen
23. Resident Evil : Apocalypse : Theatrical Cut Vs. Extended Cut
24. Zombi 12... Eller 13?
25. Phenomena : Integral Hard Vs. Director´s Cut


 


 
 

Gött. Existerar det ÄNTLIGEN en helt oklippt "Lizard"...?

Den här var tänkt att bli något som ska föreställa en DVD-recension, men det skar sig direkt p.g.a. förvirring och för många frågetecken som är rätt sura att räta ut just nu. Kan det då vara ytterligare en utgåva av en mycket speciell Eurocult-rulle som ställer till med lite oreda? Tja, något annat kan det ju knappast röra sig om.

På god väg genom 2010 har både Umbrella Entertainment och Optimum Releasing släppt var sin DVD-utgåva av Fulcis snirkliga och djupt fascinerande Giallo "A Lizard In A Woman's Skin". Och efter den föga populära första-utgåvan från Shriek Show (Som säkerligen inte följdes av en ordentligt re-mastrad release p.g.a. en e-storm av kärleksfulla mail.) har det även kommit en italiensk DVD från Federal Video. Även den har fått mycket beröm, men även en del kritik eftersom den saknade minst en snutt i orgie-scenen som delvis t.o.m. fanns i det amerikanska / horribla skämtet som går under namnet "Schizoid". För att inte tala om en virvel-effekt som ser vidrig ut och som egentligen bara var optisk censur. Exakt - Den sabbar en väsentlig del av en av filmens få Gore-scener. Men "Schizoid" är ju bara att glömma. Den är inte ens bättre än inget längre.

Och precis som i fallet med exempelvis Fulcis "Perversion Story" a.k.a. "Una Sull'Altra", så har bekymret konsekvent varit att ingen av utgåvorna har kunnat presenteras helt kompletta. Hittills. Några sekunder har alltid uteblivit här och var i diverse omtalade scener, och alla fans (Om man nu bortser från gnällkärringarna som aldrig någonsin tycker att något är bra nog - Skulle bilden vara perfekt och versionen råka vara oklippt, så är det något stavfel på fodralets baksida eller fodralets lukt som blir den veckans förlamande tragedi.) verkar mest ha undrat varför det ska vara så förbannat svårt att hitta ett original som ingen har jävlats med. Och det kan man undra med all rätt.

Nåväl. Australienska Umbrella var först ut i Februari med en R4-release av "Lizard" som är 103.56. (6236 sekunder.) Och i Juni kom Optimums R2:a som är unik i det avseendet att den är den första utgåvan där källan är de originalnegativ som Canal Studio har suttit och tryckt på ett bra tag. En sådan otrolig fördel skulle väl ändå betyda att ingen vill ta i Umbrellas skiva ens med dubbla kådisar.

Eller? Finns det ändå något unikt med denna utgåva?

Inget extramaterial överhuvudtaget. Tre ljudspår - Två engelska (I 5.1 och 2.0.) och ett italienskt i 2.0. Och engelska subtitles. De inredigerade "saknade" snuttarna är av något sämre kvalitet (Läs: Repigare och något blekare / suddigare.) än resten av överföringen. Så nix - Det hela ser inte speciellt attraktivt ut. Och vill man ha lite schysst extramaterial, så tvingas man riva fram lädret till förmån för Shriek Shows "sunk"-release. Den har två skivor, men den har också två av de sämsta versionerna av filmen. Den som nu är glömd och den italienska som kom från någon Fullscreen-VHS. Ett dubbelfel kunde aldrig bli ett rätt.

Men så har vi alltså Optimum och Umbrella. Och det är än en gång speltiderna mellan de olika utgåvorna som är lika "härligt" förvirrande som vanligt. Shriek Shows riktiga release är 103.44 och den verkade vid första anblicken vara helt oklippt. Men snart nog visade sig att den ändå saknade ett par sekunder i scenen med Carols första "mardröm". (Inte tittarens mardröm - Det är då helt jävla säkert.)

Så Optimums version är 99.33 (5973 sekunder.) varav fyra procent är oundviklig PAL-speedup. Och räknar man om hur lång filmen skulle vara i "realtid" / NTSC, så skulle vi få 5973 x 1.04 = 6212 sekunder. 6236 - 6212 = 24. Så vad exakt består dessa 24 sekunder av? Det går säkert att göra ännu mer research och få lite mer klarhet i detta, men ett par timmars Googlande har inte gett några som helst svar. Än i alla fall. Umbrellas egen sajt nämner inte någonting om "Uncut Version" eller något annat. Men det nämns att skivan har både 2.0 och 5.1-mixarna. (Optimums har inte 5.1-spåret.) "Cinesploitation" nämner en extra minut av "additional footage". Jo... Men inte om man jämför med Shriek Shows release. (Det är snarare 12 sekunder - "Lovelockandload"-forumet nämner de ovan nämnda klippen i Shriek Shows version, vilket kanske skulle kunna bli 12 sekunder sammanlagt.) Cinesploitation påstår även att utgåvans bild inte är i 16:9, vilket är fel. Och nej - Filmen är inte i samma skick som den var 1971. (Men man har i alla fall lärt sig nu att inte helt blint lita på de här lirarna som indirekt påstår att de satt på en filmvisning för femton-tjugo år sedan och tänkte på hur grynigheten på duken yttrade sig jämfört med en nyproducerad DVD.)

Så då är frågan: Är Umbrellas release redan sopad under mattan eftersom Optimum Releasings har fått så mycket lovord och uppmärksamhet? Eller är det samma överföring? Är det loggorna och sluttexterna som skapar den eventuellt 24 sekunder långa skillnaden?

Så fler frågor än svar, alltså. (En till: Kommer "någonsin" filmen att släppas på Blu-ray?) Vi får väl se om det dyker upp fler träffar på Google kring detta framöver. För det här är viktigt - "A Lizard In A Woman's Skin" är onekligen värd det bästa möjliga som diverse media har att erbjuda.