#10 : Detta har änna hänt, typ, liksom, vet la du...


• Sista Ledaren! •
 
 
 
 

I N F O

 

 
  

PUBLICERAD:

• 8 Januari 2010 


 

Ö V R I G T

 
 
SISTA LEDAREN!:
1. #16: Det är inte riktigt slut än
2. #15: Världsmästarna i förhalning
3. #14 : Huset som Lucio byggde
4. #13 : Ropa ut dårarna
5. #12 : 30 års misär - Vem behövde “Studio S”?
6. #11 : Upphetsad över HD DVD / Blu-ray än nu?
7. #9 : Desperation som bränsle i jakten på det “absoluta”
8. #8 : Stöd svensk Horror
9. #7 : Version III <3 Firefox = Sant LOL
10. #6 : Den som söker med sökord ska finna... Inte ett skit!
11. #5 : Horror will survive but what will be left of it?
12. #4 : God Jul? Varför inte ett gott liv istället?
13. #3 : Upphetsad över HD DVD / Blu-ray än?
14. #2 : Läser du den?
15. #1 : Ge efter för dina begär!


 


 
 

Ett halvt decennium, "redan"... 5 år är en relativt lång tid för vilken halvt om halvt schizofren sajt som helst som medvetet har hållits på en amatör-nivå sedan dess föregående och ytterst avgörande checkpoint. Antagligen är man väl totalt rökt om man lägger ned ca. 4000 timmar på en hemsida utan att ha några direkta "mål" med den, men vad kan man säga? - Det kändes, och känns fortfarande, bäst under alla omständigheter som har rådit under den här tiden. Allt som har funkat hittills fungerar av en orsak. Och det här 5-årsstrecket känns som en bra och ny checkpoint för att, utan nonsens, sammanfatta så gott som allt som har hänt sedan idén kläcktes... Ja, inte bra som att man vill eller behöver fira eller något. Utan bara... Bra... För början känns helt plötsligt väldigt, väldigt avlägsen. Och inte heller denna väg har varit spikrak. Allt som hände först och i små steg ledde till nästa steg. Och när något blev fel var det fortfarande möjligt att backa och göra om det - Enbart för att man aldrig rusade fram.

Någon gång under sommaren 2003 var undertecknad (P. Karppinen a.k.a. Inner_Turbulence) och några andra snubbar inte så överdrivet långt ifrån att dra igång en multimedia/webb-byrå vid namn "Stiffs On The Lawn". (Loggan hade t.o.m. en grön botten och vita konturer av fyra döda gubbar i spattiga poser.) Två av de nyss nämnda snubbarna var Micke S. a.k.a. Shout!ng Man!ak och "Nightcrawler". (Nightcrawler använde dock inte detta nätalias, och jag vill inte nämna honom vid namn eftersom jag inte har frågat om lov + att vi inte har någon som helst kontakt längre. Plus att han nog är den sista som vill erkänna att han hade med oss att göra.) Och den fjärde var en gemensam bekant till oss i Olskroken i Gôtlaborg som också länge hade haft tankar om en enskild firma. Men efter två möten, ett i Uddevalla och ett i Götet, konstaterade vi att det "nog inte kunde bli något" - Mest p.g.a. IT-bubblan som brast något år innan det. Och jobb-coacherna vi var i klorna på via våra respektive arbetsförmedlare trodde inte heller direkt på idén eftersom det fanns för många konkurrenter redan. (Men min coach kunde jag i alla fall prata skräckfilm med - Det är inte ofta en jobb-coach börjar prata om "Don't Look Now" av alla filmer som existerar.)

Hösten och vintern gick för egen del upp i rök på en annan firma, framför en dator, när jag lärde mig att programmera dynamiska hemsidor. Jag pratade då och då med Nightcrawler, Man!ak och lärde även känna Alexander O. a.k.a. "Ottosman" på "Internätet" p.g.a. hans obotliga intresse för Zombie-rullar. Och under våren började idén om en ny skräckfilmssajt att mala för fjärde eller femte gången sedan man såg Internet för allra första gången. (Vilket jag tror var i December 1996 när "det" var "Årets Julklapp". Helt otroligt - Hela nätet som julklapp.) Och idén var i grund och botten det som sedan blev Eurohorror.net. (Som började som en minst sagt horribel skiss på ett papper.) Men detta var först i Maj 2004 efter mycket klurande och det kändes som nästa logiska steg efter några års harvande runt på en handfull sajter som antingen kom och gick eller som helt enkelt växte ifrån en. (För det var knappast tvärtom.) Några egna försök gjordes innan också ("Ænigma" hette ett, och var givetvis döpt efter Fulcis film.), men de existerade bara under någon enstaka vecka / månad och ledde ungefär ingenstans eftersom allt HTML-knackande blev för påfrestande i slutändan och förtog det så kallat roliga.

Grundidén till vad som skulle bli "den nya sajten" bollade jag först med Otto och Man!ak eftersom de ju också var helt galna i skräck- och kultfilmer. (Och vi hade ungefär samtidigt läst web-design och lite annat medan Nightcrawler egentligen var systemutvecklare.) Nightcrawler tyckte också att det lät spännande och ville haka på eftersom det kunde leda till något. Redan under vårt första möte (På ett slutet "forum" som hade programmerats som en tillfällig lösning för en annan sajt och som såg för jävlig ut.) uppstod en diskussion när Nightcrawler ganska snart efter lite surfande och research konstaterade att "Europeisk skräck [inte var] en tillräckligt stor del av filmbranschen." och att "Vi borde nog inrikta oss på all sorts skräck inom både film och litteratur för att nå ut till så många som möjligt." (Ändå var namnet redan bestämt och webbhotellet var praktiskt taget bokat eftersom vi hittade ett billigt som också verkade bra = Lite gratisreklam för Web10 där.) Vissa av oss tyckte att det ju redan fanns massvis med "heltäckande sajter" och att vi inte behövde försöka oss på att göra en till som ändå i slutändan bara 1) mest kommer att täcka amerikanska filmer och 2) [därför] inte går att hålla på en enhetlig nivå. Men mötet kändes ändå bra när det väl var avslutat. Det fanns redan en massa nya upplägg. Vi beslutade oss för att jag skulle programmera, Otto skulle samla ihop / komma med idéer, Man!ak skulle göra grafik / layout och Nightcrawler skulle organisera arbetet, sköta kontakterna utåt och administrera sajten. Vi bestämde oss också för att om "Stiffs On The Lawn" skulle bli en registrerad enskild firma med F-skattesedel och hela köret inom en snar framtid, så skulle sajten drivas och finansieras via den istället för ur våra egna fickor. (Det blev ändå inte många hundringar. Vi det här laget började det ju bli snuskigt billigt att hyra webbhotell.)

Sajtens uppbyggnad rivstartade samma vecka (Eller dagen efter var det nog.) och samtidigt som grafiken och layouten började ta form, så började jag programmera stommen och de funktioner som skulle behövas. Det var för egen del mitt andra projekt, så det gick inte speciellt smidigt. Men v0.1 var klar på ca. två dagar. v0.2 var klar ytterligare ett par dagar senare. O.s.v. Vi hade funderingar kring ett forum (Följt av ytterligare en diskussion: "Det finns redan så många och bra forum överallt. Varför ska vi också ha ett? Och vad kan vi erbjuda?") och t.o.m. ett community. Ingen av oss hade någon som helst erfarenhet av att "bygga ett community", men det skulle tydligen inte vara något hinder så länge man inte lät det bli ett. Texter skrevs (Och majoriteten lyftes över från de andra sajterna som jag hade jobbat för - Bara för att snabbare få fram ett slags "innehåll" som en "riktlinje".) och i alla fall två av oss tänkte att "även om sajten aldrig kan bli den bästa, så kanske den ändå kan bli nischad och fungera som en motbalans till de sajter som ignorerar / avskyr både Fulci och Argento". (Ja, de fanns även då i en märkbart stor utsträckning.) Nightcrawler låtsades som om han först trodde på idén, men det visade sig ganska snart att det inte var riktigt sant med tanke på att han började hota med att "hoppa av" om han märkte att det blev för mycket "Kalle Anka". (Jodå - Vi skämtade så klart mycket under tiden och diskussionerna var väl inte alltid "på blodigaste allvar".)

När vi någon gång i Juni kom fram till v0.5, så började det likna något - Det hände grejer när man tryckte på hyperlänkarna, o.s.v. Men det fanns helt plötsligt två "läger". Man!ak började sakta men säkert tappa intresset då han fick göra om vissa saker ett par gånger för mycket efter att Nightcrawler kom med föga konstruktiva kommentarer som: "Inte bra. Inte bra.". Nightcrawler tyckte också att det var "för jävligt" att vi inte kunde tjäna pengar på sajten redan när vi drog igång den. Man!ak sa att han ville ta en paus från datorn under sin semester. Trollblodproductions och Jompa erbjöd sig (Efter att ha blivit tillfrågade, då.) att fixa lite grafik (Loggan, bl.a.), men uppbyggnaden gick till slut så segt att den stannade av - Mest p.g.a. att inriktningen enligt Nightcrawler "inte var solklar fast den borde ha varit det för länge sedan" och eftersom alla mer eller mindre "var upptagna med sitt". (Jag jobbade heldagar på ett rekvisitalager och Otto, som började tycka att Nightcrawlers strategi inte riktigt höll, höll sig borta. Och i väntan på bättre tider satt han ungefär dygnet runt på DC++s hubbar eller spelade "Counter Strike".)

Men konceptet och designen var ändå färdig i mina ögon - Allt som behövdes var att programmera klart det. Så jag satte igång och blev till slut "klar" i Augusti då lunaticLupe och jag av en tillfällighet blev anlitade till ett annat (Och då betydligt roligare.) webbprojekt finansierat av EU. (Så vi fick t.o.m. lite pröjs av uppdragsgivarna när vi var klara i November.) Fler diskussioner uppstod dock under hösten 2004 (Vilka jag mestadels inte var en del av men som Man!ak informerade mig om.) - Originalplanen var att slutligen lansera sajten vid nyår 2005 istället för 1:a September eller när det nu var. Nightcrawler tyckte att interaktiviteten skulle bli så central som möjligt - Man skulle kunna recensera filmer själv, kommentera andras recensioner och ha ett klotterplank. Både Man!ak och jag kände att det bara skulle bli ännu ett dött forum eftersom vi fortfarande i Oktober inte hade listat ut hur vi skulle locka dit alla besökare ("Alla har ju tävlingar, t.ex. Det kanske det vore något?") eller ens marknadsföra sajten - Något som Nightcrawler sa att han skulle ta tag i redan i Juni, men där det inte direkt hände något. Och det fanns även prat om banner-reklam, affiliate-program och annat, men det slutade bara med att ingen "orkade" sätta sig in i det hela. Och ingen bidrog med speciellt mycket material heller. Ca. 90% var mitt och det var redan gammalt trots att en del av det skrevs om och omformulerades.

Johnny V. - En då halv-gammal bekant (Och som senare köpte större delen av min filmsamling.) a.k.a. "Prästens Lilla Satan" som senare hjälpte till att testköra sajten kom med idén att istället göra sajten som ett Fanzine om den nuvarande konstellationen skulle skita sig. Detta gick heller inte väl fram hos Nightcrawler som tyckte att det hela skulle bli "för subjektivt". Han hade flera idéer om att bl.a. intervjua legendariska personer inom branschen, men hans entusiasm försvann alltid lika snabbt som den kom. Att förverkliga och ta tag i idéerna (Och som han själv sedan ändrade hela tiden.) klarade han inte av. (Faktum är att det inte var jag som festade under all min fritid och han som satt och knackade kod halva nätterna.) Någon gång i slutet av November gick luften ur alla inblandade och under December månad kunde ingen skita mer blankt i projektet. Men jag började fundera på om Prästens Lilla Satans idé ändå inte var den enda möjliga vägen att gå. Man!ak hade då och då kommit med idéer till wallpapers, bildgallerier och lite annat. (Det hade verkligen varit fantastiskt att kunna lägga upp trailers.) Han hade även tagit ut screenshots från vissa filmer och scannat in bilder för "framtida bruk". Men det blev förståeligt nog skittrist när det inte ens var bestämt vad allt skulle kunna användas till.

P.g.a. personliga problem ("Skit hände.") runt nyår blev inte premiären av den första Januari utan vi flyttade fram den en vecka. Den 8/1 2005 "lanserades" sajten och visades för "utomstående". (lunaticLupe var den första av dessa. Och de flesta i våra enorma *host* bekantskapskretsar fick testköra sajten och kolla om något jävlades. Jag visade också sajten för Erik - En f.d. kollega, men fortfarande en bra kompis, som numera jobbar för speltidningen Gamereactor.) Sajten kändes mestadels klar, men den hade fortfarande mer yta än innehåll. (Och då var inte ens ytan speciellt iögonfallande.) Kontona funkade. Relationerna i databasen funkade. Allt funkade. Men något saknades. Hela sajten gav fortfarande ett väldigt spretigt intryck eftersom det i slutändan ändå var Man!ak och jag som fick hålla skeppet ovanför vattenytan. Vi fick bara gjort lite här och lite där eftersom vi också båda jobbade. Och sedan blev Otto farsa = Mindre än Noll fritid. Nightcrawler blev mer och mer frustrerad över att "vi inte kom någon vart" och att "för mycket tid hade slösats bort". Vi tänkte också att det inte var någon vits att lägga in några meta-taggar eller regga sajten på Google - Än. Det behövdes ett mer enhetligt innehåll i form av artiklar och annat istället för några halvtaskiga texter som knappt kunde klassas som recensioner. Problemet var av den gamla vanliga "Moment 22"-varianten - Eftersom riktningen ändrades hela tiden (Eller "låg flytande för att ge utrymme till ett friare tänk" som det också hette.), så försvårades arbetet. Och en fast riktning kunde inte tas ut eftersom arbetet stannade upp hela tiden.

Men vi fortsatte att greja lite med halvfärdiga idéer då och då. Inspirerad av bl.a. engelska spel- och datortidningar började vi också klura på ett annorlunda betygssystem som "ingen hade sett tidigare" - Mest för att det kändes bra. (När systemet uppgraderas ett år senare, så lade vi även in korta sammanfattningar på varje "faktor" (Idé, story, regi, etc.) och "Skitbra, bra och skit"-plojen.) Nightcrawler beslutade att vi så snabbt som möjligt skulle börja annonsera efter medarbetare och skribenter. (Fast mig veterligen gjorde han ingenting för att annonsera på andra forum, o.s.v. Som mycket annat "glömdes det bort" i allt kaos. Det enda stället det stod något om detta på var på framsidan på vår sajt som knappt någon kände till!) Jag orkade inte ens bry mig om det längre. Jag följde inte upp hans åtaganden eftersom jag visste att han skulle skita i det eller komma med någon ursäkt som att "Internet inte funkade" eller att "datorn behövde ominstalleras". (Och ändå var han på MSN nästan dagligen som "Inte vid datorn" och "Vad lyssnar jag på?"-tjänsten aktiverad så att man såg vilka låtar han spelade. Vilket knappast var för ett tomt rum.)

Runt Februari fortsatte Nightcrawler att ventilera sitt växande missnöje på ett väldigt negativt och tröttande sätt. Han tyckte att vi hade gjort en sajt som kändes för oseriös och som inte följde någon som helst "standard". Han tyckte också att vi inte var tillräckligt kritiska och "rättvisa men hårda mot allt och alla". Jag tyckte precis tvärtom och propagerade för Prästens Lilla Satans idé: "Fokusera på det som är positivt." (Han fick denna idé från ett hårdrocks-Fanzine som han läste när han fortfarande var en "Heavy Metal-snubbe".) Man!ak tyckte också att det lät som den mest hållbara idén ditintills. (Sågningar gav absolut inget och kändes bara orättvisa i sammanhanget, även om det ibland kan kännas skönt för att man verkligen avskyr någon film då och då. Vilket ändå inte händer speciellt ofta. Men det är i slutändan alltid roligare att uttrycka sin beundran för det som är bra.) En annan nackdel enligt Nightcrawler var att "sajten inte var på engelska" och att allt borde översättas. (Detta borde kanske ha sagts lite tidigare.) Och responsen blev därefter. Man!ak sa på ett ungefär: "Haha, det var ju oväntat! Hej på er!" och så var han borta. Och Otto fortsatte att undvika Nightcrawler eftersom Otto tyckte att han inte gick att prata med längre. (Nightcrawler skickade utrops- och frågetecken-belamrade mail med diverse frågor som "krävde svar" och som han sedan sket i att svara på.) Prästens Lilla Satan hade fortfarande några idéer, bl.a. att jämföra olika DVD-utgåvor visuellt och att utveckla DVD-sektionen. (Där fokus låg på releasen och inte själva filmen.) Men han hade inte heller någon tid / ork eller lust att skriva något. Det lutade mer och mer åt att jag skulle få göra precis allting själv i fortsättningen.

I Mars hade fortfarande ingenting hänt förutom att det kom upp lite texter då och då. De få gånger Nightcrawler hörde av sig, så klagade han ofta på någon obetydlig skitsak som ingen ens hade tänkt på. (Mest för att den inte hade spelat någon som helst roll. Ett bra exempel är "Årets Film"-grejen. Jag vet inte vad exakt han hade tänkt sig, men först var alla överens om att funktionen automatiskt skulle plocka ut den film ur databasen som hade fått högst betyg under respektive år. Men sedan ansågs den också "bristfällig" eftersom det exempelvis "[1987] hade gjorts mycket bättre filmer än “Opera”". Som dock inte ens nämndes någonstans på sajten...?! Otto påpekade detta tidigare, men det bemöttes på ett ungefär med: "Då är det ju något fel på själva idén.".) Det blev mer och mer sånt medan tiden gick.

Halmstrået som knäckte kamelens rygg kom i mitten av Mars. De en gång långa och rätt så konstruktiva MSN-konversationerna hade reducerats till några enstaka gnäll-mail. (Från alla håll.) Nightcrawler ville alltså, efter att ha surfat runt lite på andra sajter som "Fangoria" och "House Of Horrors", helt plötsligt att sajten skulle göras om från grunden och att flera saker skulle ändras på vägen. De sista orden som vi växlade innan det blev väldigt, väldigt tyst innefattade Man!aks tvivel på att det skulle lösa något att börja om på nytt samt mitt och Nightcrawlers meningslösa tjafsande. Han påstod att allt blev värre efter att jag och Man!ak började styra och ställa för mycket och att vi hade gjort självmål efter självmål. Jag frågade vad vi skulle ha gjort - Skitit i allting bara för att "vissa" inte "orkade med webb-nörderi"? (Eller vad det nu var han kallade det.) Jag frågade också vad som hände med allting som han sa att han skulle göra, och när jag inte fick något svar så rann bägaren över. Jag var definitivt inte smidig eller speciellt diplomatisk med uttrycken, utan gjorde det klart för honom att han inte behövdes längre och att han bara försvårade allting.

Självklart vände Nightcrawler alla ryggen och sedan dess har i varje fall inte jag pratat med honom. (Senare slog han, enligt ovan nämnda "snubbe i Olskroken", ihop sig med någon designer i Götet som tänkte öppna en alternativ klädbutik, men samma sak hände där - Han "drog igång" allt och "tänkte stort" och allt det där klassiska skitsnacket, men efter några veckor var inte det kul längre, och då bara han struntade i det.) Allt (Ca. 15 texter.) material som Nightcrawler hade skrivit tog jag bort från databasen och mailade till honom i en zip-fil. Jag behövde knappast förklara läget för Otto, Man!ak eller Prästens Lilla Satan, men jag sa att jag skulle börja med att strukturera om innehållet något (Även om det kändes som att börja städa en soptipp.) samt ta vara på några av de idéer som hade vädrats under den här tiden. Otto brydde sig inte nämnvärt och Man!ak tyckte att det lät bra. (Vi hade en kort diskussion om allting, och den enda "ångern" som fanns var att det blev som det blev. Vi borde nog ha utvecklat det här projektet när alla var arbetslösa istället. Och tagit bort bromsklossen så tidigt som möjligt.)

En uppdatering senare (När allting hade lugnat ned sig och landat på riktigt.) på sajten löd så här efter att den först hade varit stängd ett par dagar:

"...Först och främst - Ut med all skit som är en enerverande påminnelse om det gamla. (En lång och outhärdlig story som slår en mördande hög ton på irritationsharpan varje gång en tanke går till den och som säkert skulle tråka er komatösa på ca. fem minuter. Men det har att göra med kommunikationssvårigheter, uppenbara lögner, löften som aldrig infriades, falska förhoppningar och dödfödda idéer som till varje pris skulle hållas vid liv - Vilket i dagsläget och helt plötsligt upplevs så korkat att jag uppriktigt sagt skäms.)..."

Efter denna svacka var det då dags att omorganisera "verksamheten". Man!ak och jag skrev om "Tidslinjen" utan att nämna någon annan persons inblandning. (Vilket var djävulskt surt. Och det är den enda anledningen till varför den är så velig.) Men det fanns egentligen bara två val - Att lägga ned allt eller fortsätta i "Fanzine-formatet". Då jag desperat behövde något att fly in i (P.g.a. diverse bekymmer som hade blivit fler och större under tiden som allt detta pågick.), så gick det förstnämnda valet bort per automatik. Plus att webbhotellet var betalt till sommaren någon gång. Mitt i allt som var extremt jobbigt runtomkring kändes det ändå okej på något sätt. Nu hade jag ju en sajt inom räckhåll och som kunde bli "verklig". Vissa saker fick bli kvar, som t.ex. ovan nämnda "Tidslinje" och "Nonsens"-sidan (Vilken hade blivit betydligt större och mer omfattande om bara Man!aks idéer inte hade kritiserats så intensivt av en viss person.) Och det hade känts dåligt att inte göra något av hans grafik som blev över från layout-idéerna. (Han hade dessutom en massa udda arbetsnamn på dem, vilka bestod av en salig blandning av ord på minst ett dussin olika språk.) En liten "Poll" blev kvar. (De olika betygsskalorna var en idé som förverkligades senare under året.) Och den s.k. "Ordlistan" och SPAM-skämtet. Och jag tror ett par "Rotten Easter Eggs" blev kvar också. (Inte för att jag hittar dem längre.) Allt sånt är kvarlevor från denna tid. Men som senare inte behövdes. Det enda undantaget är funktionen där man kan betygsätta filmer och som blir en dynamisk 50-i-topp lista. (Vilket f.ö. var Ottos idé.)

April och Maj var två månader där allting fortfarande kändes väldigt svajigt. Det var lite som att börja om på en ny och svårare kula, försöka komma på olika sektioner och anamma fler och fler av ett Fanzines egenskaper - Opolerat och personligt språk, en bittert överlägsen övertygelse om att en viss subkulturell företeelse är bättre än alla andra, konstig "humor", o.s.v. Efter denna period tog jag en paus med typ 200 timmar minus på sömnkontot - Till att börja med. Men två avgörande beslut togs där och då: 1) Att aldrig lägga upp någon form av betald reklam på sidorna och 2) Att aldrig fika efter sponsorer. Men i Juni hittade en för mig totalt okänd person sajten som i ett ganska så drogat mail (Han avslutade det med: "Jag ska åka stadsjeep till New York!") (?) påpekade att "någon" hade snott en drös av mina gamla texter från bl.a. en sajt som, tyvärr, slutade uppdateras innan den togs ned. Jag försökte förklara att det råkade vara min sajt och att den än så länge bara var ett halvt om halvt misslyckat experiment. Men jag sa också att den skulle dra igång på allvar vid något tillfälle. Hur nu det skulle gå till. Det hela kändes mindre och mindre motiverande för var dag som gick.

Det gick en månad, och det gick kanske t.o.m. tre. (Minnesbilderna blir lite svajiga här om vi ska vara riktigt ärliga. Det finns flera texter på sajten från 2005 som jag inte har ett endaste minne av att jag har skrivit.) Men det fanns slutligen bara en sak att göra - Uppdatera fanskapet så ofta som möjligt för att visa att den i alla fall levde. (Ifall nu någon skulle se den relativt "ofta". Besökarantalet uppgick säkert till 10-15 per vecka.) Och helt enkelt sluta tänka på att den hade mycket halvklara grejer liggande helt öppet. Och sedan hoppas på att den skulle forma sig själv lite med tiden. Det fanns ju egentligen ingen ny deadline eller brådska någonstans. (Och p.g.a. att ingen bevakade de stora nyhetssajterna dagligen, så blev det också färre och färre nyheter medan tiden gick. Denna påtagliga och besvärande brist hänger kvar än idag.) I och med detta försvann stora delar av hösten i insomnia-dimmor och ett par blackouter. Turligt nog kunde jag greja med sajten när det blev dödtid över på rekvisitalagret där jag blev kvar lite längre än vad som var "planerat". (Lagret var vid den här tidpunkten redan på väg ned i avloppet utan att de anställda fick veta något. Det var f.ö. samma rekvisitalager som "Film I Väst" och andra bolag använde sig av under de här åren.) Vi började släppa ett månatligt nyhetsbrev och "sajten" började föra statistik över mest lästa texter. Eurohorror.net registrerades även på Google - Något som jag hade tänkt att göra ett par månader innan men som inte blev av eftersom det var rätt tradigt att jobba själv med allt. Men Man!ak skickade då och då bilder och hade lite idéer till sånt som kunde vara kul. Han skrev också ett par nyhetsbrev, men hade till slut inte tid med det. (Därför fick de bli dynamiska och ligga on-line istället för att skickas ut.) Och Prästens Lilla Satan blev "World Of Warcraft"-junkie på heltid.

I Januari 2006 fyllde sajten "officiellt" ett år. Vid det här laget var kursen ändå satt på något sätt och v1.1 var äntligen klar efter många om och men. (Till 98% i alla fall.) Betygssystemet "förfinades" och algoritmen som räknar ut betygen finjusterades. Jag var också dödstrött på att greja med kodslingor och annat nu att sajten fick vila i själv - Med undantag för alla texter som lades upp oftare än "någonsin" tidigare. Om 2005 blev ett "irra omkring i mörker"-år, så blev 2006 ett "gräv där du står"-år. Den röda tråden som jag hade strävat efter ända sedan dag ett började slutligen ta form. Det märktes också i antalet nya texter - 81 filmrecensioner, 25 DVD-recensioner och 27 artiklar just det året. Målet var redan då att ersätta alla gamla unkna och använda texter med nya halv-unkna. (I dagsläget har dock bara drygt 30 stycken av ca. 60 ersatts.) Och framåt hösten drog vi igång Läsartoppen. Vem som helst kunde alltså nu registrera sig och rösta på vilka filmer de gillade bäst. (Resultatet presenteras dynamiskt på en Topp 50-lista och varje månads topplista lagras i databasen.) Den här grejen var kanske inte den hit vi trodde att den skulle bli, men det är fortfarande förvånande att inte ens en fjärdedel av de som registrerar sig är från Sverige. (?) (Vad nu t.ex. engelskspråkiga får ut av det här. Ännu mindre än svenskspråkiga i alla fall - Det är ett som är säkert!)

Runt December hade jag samlat ihop alla synpunkter på sånt som skulle kunna göras bättre, och tankarna om en v2.0 började sakta men säkert virvla i tankarna. En nystart. Man!ak föreslog ett frameset för en mer kompakt look och jag började skissa på en enkel layout. (Fast det har bevisats femtioelva gånger att jag inte är mycket till designer.) En konstant dödstrött Otto chattade jag också med ibland. Tre timmar här och någon enstaka minut där. ("Tjena, hur är det?" "Jämna plågor." "Ja, så är det. Nej för fan - Om man skulle ta ett par pilsner.") Han var fortfarande glad över att allt "slutade" ganska så väl. (Otto hade vid det här laget börjat sadla om till kock och hade inte rört "hemsidor" på ett år.) 2006 tog äntligen slut och det var helt plötsligt 2007. En ny programmerings-drive drog igång i Januari och den sista Februari rördes originalsajten "för sista gången". Och v2.0 lanserades den första Mars. "Originale" blev kvar eftersom många besökare ändå föredrog den framför den nya. Men egentligen skulle den ha legat dold precis som "testsajterna". (v0.1-v0.8. Den ena ser mer horribel ut än den andra.)

Antalet nya recensioner minskade i takt med att de blev längre och aningen mer djupgående. Under våren började jag skriva på ett bokprojekt och det var tänkt att boken skulle fokusera järnet på nio klassiska Zombie-rullar. Men det slutade med att delar av texterna (Dock utan direkta och allvarligare spoilers.) ersatte respektive "recension" som redan fanns på sajten. Dessa var "Zombi 2", "Zombi Holocaust", "Zombie 3 - Nights Of Terror", "Hell Of The Living Dead", "City Of The Living Dead", "The Beyond", "The House By The Cemetery", "Zombi 3" och "Zombi 4". Det är anledningen till varför de är så mycket längre än alla andra texter. (Som dock mer och mer började likna s.k. kärleksförklaringar. Vilket också gav sajtens dess nygamla "tagline".) Och ursprungligen var texterna t.o.m. två-tre gånger så långa eftersom varenda scen i alla nio filmer analyserades.

Dessvärre visade det sig att många idéer som man hade velat ha med efteråt inte kunde klämmas in i v2.0 längre. Under sommaren blev mycket annat IRL mer intressant och / eller pressande än "yrket" eller någon hobby. Det blev ett par frilans-jobb, bl.a. för en nystartad firma som gick åt helvete efter exakt ett halvår. Och efter ett tag insåg man också hur otacksamt det var att göra sajter åt diverse organisationer och företag. (Precis som Otto sa en gång: "Alla töntar inbillar sig ju att datorn gör allt jobb åt en.") Exakt. De som inte vet hur en databasdriven hemsida funkar tror att det bara är att flytta omkring lite saker eftersom "det är på datorn". Ekonomin gick samtidigt käpprätt åt helvete, men Prästens Lilla Satan köpte turligt nog ett avgörande lass av mina filmer (Som jag ändå inte hann / orkade titta på. Men det finns en packe rullar som man helt enkelt inte klarar sig utan, så de behöll jag.), vilket åtminstone gjorde att jag slapp skuldsätta mig på något sätt. Samtidigt började diverse personliga relationer att knaka i fogarna, och det krävde inte bara tid utan en massa energi som egentligen inte fanns.

Ett redigt magplask kom ändå i början av September och sedan en gång till i mitten av samma månad - Vid sämsta möjliga tillfälle fick jag en visstidsanställning på en firma som var lika själsförintande skittråkig som de flesta som jobbade där. Så det var bara att smyga in på närmaste avskilda kontor och göra minsta möjliga. Så länge det nu gick. För att stänga ute skiten som ingen vettig människa i hela världen ens skulle orka reflektera över, så började jag snickra på Version III - Bara för att dagarna skulle gå hyfsat fort. Den fick bli den erans sätt att fly. Den enda trösten var att inte heller den eran skulle vara för evigt. (Inte för att jag minns speciellt mycket från den här tiden heller. Att gå på tårna ett helt år tar ut sin rätt förr eller senare.) Någon gång här fick sajten sin hundratusende besökare - Utan marknadsföring, "raggande" (Fel ord.) eller något annat. Det var inte det viktiga. Beslutet att samtidigt exkludera Explorer-användarna var inte bara en reaktion på att det fortfarande år 2007 inte fanns två browsers som var 100% kompatibla med varandra (Vilket också blev extra irriterande när man fick nörd-flashbacks från Explorer Vs. Netscape-tjafset i slutet av 90-talet.) och att Explorer är den främsta Spyware-magneten, utan det var också ett sätt att få sajten att se exakt likadan ut på alla skärmar. Och med fasta mått på spalter och font-storlekar. Det fungerade till slut och så slapp man någonsin att tänka på Explorer mer.

I slutet av December började det hela bli klart och Version III lanserades på sajtens treårsdag - Med nya funktioner, ny framsida (Med ingen mindre än Brigitte Skay från hennes Slasher-definierande dödsscen i "Bay Of Blood".) och en riktig meny. De tidigare versionerna fick ändå ligga kvar för "Explorers" och "gamla tiders" skull. Och på den tiden var inte Firefox riktigt lika populär som den är idag. (Säkert p.g.a. att även Explorer 8 är så jävla sunkig. Av någon anledning kniper en browser åt sig 25% av marknaden på "nolltid".)

2007 blev alltså ett "hackat och malet"-år. 2008 skulle inledningsvis fortsätta i ungefär samma veva. Nya funktioner planerades dock konstant. Under våren blev jag ännu mer fixerad vid Jean Rollins filmer och började återigen skriva på en bok som analyserade 15 av dem i detalj. Men än en gång hamnade stora delar av innehållet på sajten istället eftersom det praktiskt taget var omöjligt att hitta önskvärt mycket tid till projektet (Jag var kvar på öken-firman där varje dag var identisk med den föregående och där man ganska exakt kunde förutsäga vad som skulle hända.) och följaktligen sammanfoga och slutföra det.

Det blev dock ingen fördjupning på det sättet. Men halvt om halvt på skämt gjorde jag också ett nummer av EurohorrorZine (80 sidor.), vilket blev som sajten "fast i tidningsformat". (Som skrevs ut i hela fem ex, i smyg, på en laserskrivare.) Zinet gavs sedan bort till hela tre pers som förmodligen inte ens orkade läsa den! (Inte jävla konstigt, kanske. :)) Även om ett riktigt Fanzine hade varit mycket roligare att göra än en webbsajt, så är ett sådant också beroende av lite mer pengar och andra resurser. (Läs: En riktig kopieringsapparat till att börja med. (Inte ens Ottos halvskumma polare hade kunnat skaffa en. :) Och en sajt kostar ju fortfarande bara ett par hundringar per år av driva.) EurohorrorZine skrotades strax efter att nästa nummer hade påbörjats och även de artiklarna hamnade till slut på sajten. (I alla fall det som inte var för svamligt eller rabiat.) Men tankarna om ett riktigt Fanzine vägrade att släppa taget, speciellt när man såg åt vilket håll Internet fortsatte att "utvecklas". "Old School" började locka mer och mer.

I Maj slog vi med råge "antal besökare per dag"-rekordet strax efter att "Nekromantik"-rullarna uppmärksammades. Och Laura Gemser fortsatte att vara en väl använd sökterm på Google och som ledde till oss. Under hösten började besökarantalet att öka markant. (Enligt statistiktjänsten.) Det vedervärdigt skittråkiga jobbet som jag slösade bort hela 2008 på led turligt nog mot sitt slut. Och bara för att få de sista veckorna att gå någorlunda fort, så började jag efter lite "gamla minnen"-snack med Man!ak att greja med en bättre optimerad och mer överskådlig version av sajten. Man!ak hjälpte till med lite bilder och hade som vanligt några schyssta idéer. Den nya och "definitiva" sajten började snart materialiseras med helt ny källkod och hela köret. Version III var "okej", men kändes ändå inte helt 100. "4" skulle ta vara på allt som hade fungerat klockrent hittills och hiva ut det gamla. En av de tidiga idéerna gick också ut på att göra hela sajten som ett klassiskt Disk-Magazine med en enda skärm och ikoner som man navigerade sig runt med. Men det var lättare sagt än gjort. (Och det är antagligen därför som "inga" HTML-baserade sajter ser ut som just sådana.)

Jompa gjorde en ny logga och lunaticLupe gjorde en ny titelsida / meny eftersom min såg ganska så risig och knepig ut. Och den 8/1 2009 lanserades "4" - Än en gång på födelsedagen. Den alternativa "Disk-Magazine"-versionen som jag aldrig fick att ens ticka på halvbra hade kanske kunnat bli "V" någon gång, men det känns inte längre angeläget. Jag vet ärligt talat inte något sätt som jag skulle kunna förverkliga en femte inkarnation på. (D.v.s. en som är stadigare och mer funktionell än den nuvarande.) Och det är p.g.a. bristande kunskaper och ingenting annat.

Under våren kom det upp lite fler texter igen och jag började återigen att greja med ett Fanzine. Denna gång gjorde jag klart hela konceptet innan det var dags att skriva ett endaste ord. Resultatet blev ett färdigt nummer (64 sidor.) i PDF-format och konceptet ligger färdigt tills den dag då det är dags att koncentrera sig på det på heltid istället. Och detta sker om jag blir tvungen att stänga sajten av någon orsak. (Mot min vilja, alltså.) Intresset för att driva Eurohorror.net har inte försvunnit (Det är snarare tvärtom eftersom man ständigt vill greja med det, men inte har tid. Vilket i sin tur leder till svåra frustrationer.), men det började vackla en aning när IPRED-tjafset började samt medan jag grejade med ett "gratis-Tradera" åt en kompis och återupplivade det än så länge ej lanserade "hårdrocks-vinyl-registret" tillsammans med en annan kompis. (Som lätt är en av de mest otursförföljda personer jag känner.) Men sedan kom intresset tillbaks och lusten att skriva lite mer väcktes till liv igen. Samtidigt ville jag hitta på lite nya sektioner och artikelserier. (Vilka mest kom till sin rätt i Fanzinet om man ska vara helt ärlig igen.) Dessvärre utplånades den mesta av fritiden fr.o.m. September (Mest p.g.a. en ny praktikplats på ett betydligt mer givande ställe och ett annat projekt som än så länge är "hemligt" och osäkert om det blir något av det.), vilket betydde att sajten blev lidande för minst tredje gången. Och inte fanns det direkt tid över till att se några nya rullar. Men när jag storstädade och slängde travar med gamla CD-R skivor, så hittade jag min absolut första hemsida någonsin (Från 1997!) och började på skämt att greja med en "Old School"-version av sajten. "Version V" fungerar garanterat i alla webbläsare och är självklart State Of The Art inom webbdesign! (Synd bara att året är 2010 och inte 1995.)

År 2009 var ändå ett mycket lättare år att ta sig igenom än det föregående. Antalet texter passerade 560 medan antalet besökare slutade på runt 385000. 2009 var också det första året där det verkligen kändes som om sajten slutligen hade fått ett ansikte. Det sista målet var nått. Och nu fyller den alltså fem år. Det kanske är den tid det "alltid" tar. Antingen börjar en ny "era" snart eller så fortsätter den nuvarande även under det sjätte året. Det togs en del svårt korkade beslut under de första åren, och några av dem går inte att förklara / motivera längre. Men ingenting gjordes förhastat. Jag har fortfarande sporadisk kontakt med Otto och Prästens Lilla Satan och relativt tät kontakt med Man!ak och lunaticLupe. Och vi pratar ju fortfarande om "webben" då och då. Men det finns inga konkreta planer på varken några mindre eller större förändringar just nu. Det viktigaste är att uppdatera så ofta man kommer åt. Idéer kommer och går alltid, men det måste till något mer för att man ska orka att driva igenom dem. Vi får se. Är det något vi har lärt oss hittills, så är det att allt tar tid och att ingenting sker utan att någonting annat har skett först. Men finns Eurohorror.net om fem år, så ska vi nog kunna bjuda på något mer än bara svammel när vi firar ett decennium. Det gäller att inte återupprepa sig för mycket eller bli för bekväm. Bara framtiden är osäker.

Och... Nu är klockan ungefär två, så jag tänkte börja skåla för alla (Vilket även i finkulturella kretsar kan tolkas som "skolka från jobbet och supa en fredag eftermiddag".) som har spenderat (Eller slösat bort - Återigen beror allt på hur man ser det.) sin tid häromkring genom åren och som i alla fall har haft lite behållning av det hela. Skål... (Det är bara kaffe, förresten.) Och god fortsättning... Jag tackar, innerligt infernaliskt, för visat intresse.

(Det sista skulle säkert föreställa att den här ledaren skrevs spontant och "live" under dagen, men så var det givetvis inte. Jag försökte bara verka fokuserad och närvarande.)