Mästarna dör men Hjältarna släpper deras verk på DVD


• B L A N D A D   F A S A •
 
 
 
 

I N F O

 

 PUBLICERAD:

• 4 December 2009 


 

Ö V R I G T

 
 
BLANDAD FASA:
1. Bara något fragmenterade reflektioner kring “Cinéma de Jean Rollin”
2. En serbisk film
3. Hur vi genom “Alien Vs. Predator” kan förstå den sanna vidrigheten i “PG-13”-rullar
4. Direkt från “Vandrarhemmet” : Med facit i ena handen och motorsågen i den andra
5. Det olösta mysteriet med videofilmerna (som en dag upphörde att vara depraverande)
6. IT WAS OVER BEFORE IT KIND OF BEGAN (Eller: Lite Bäst / Pest Of Nolltalet)
7. Galning med ett syfte
8. All the evil seems to live forever
9. Spridda minnen kring “Cinéma de Jean Rollin”
10. Livin´ La Vida Giallo
11. Marillion : Brave
12. Mattei Lives Too!
13. Med oförstörbar smak för Pasta-Horror
14. Tre turer genom Helvetets portar med Fulci
15. Fulci Lives!
16. Superbit... Ultrabit... Jäkligt tjatigt...
17. Anonyma Argento-filmoholister
18. Jean Rollin - Ensam mästerregissör i sin egen genre


 


 
 

Första December 2009 var en solid skitdag och hela veckan har varit infekterad av en världsomfattande sorg då ytterligare en av de stora autörerna gick bort i cancer endast 75 år ung. Paul Naschy hann med massor under närmare ett halvt sekel inom film, men precis som i fallet de andra mästarna, så har det inte direkt varit strapatsfritt att hitta deras rullar på DVD inom landets gränser. (Eller ens utanför i vissa fall. Och ibland inte ens på VHS.) Men det har onekligen lättat oväntat mycket på vissa fronter under bara några få år.

2009 lider alltså redan mot sitt slut och på något sätt känns det som om det inte har släppts lika många spännande titlar i år som under de föregående. Visst - "Mother Of Tears" släpptes i dagarna. Och det var den första av de nyare Argento-rullarna på evigheter som fick en inhemsk release. Några fler av Jean Rollins klassiker hamnade också på marknaden via Another World Entertainment, vilket enbart är bra eftersom Encore Films verkar ha gått under jorden (?) efter diverse bakslag. (För tillfället säljer de alla releaser för €19.95 genom sajten. Men man har fortfarande inte "hört" något.)

Men behövde man p.g.a. all upphetsning praktiskt taget plasta in T.V.-soffan förra sommaren och året innan, så kunde man spara in några slantar på Gladpacken i år.

-"Men har inte alla klassiker redan släppts, då?"

För fan, inget sånt snack nu - Det är för tidigt på dagen. Vi tar en lite snabb titt på vilka av Mästarnas rullar som finns i en butik bokstavligt talat nära dig:

LUCIO FULCI

1. Zombie Flesh Eaters

2. The Smuggler

3. City Of The Living Dead

4. The Beyond

5. The New York Ripper

6. Zombi 3 (Sorry - Måste räkna med den trots allt.)

Kände ni hur sanningen sved där ett litet tag? Var i en igenbommad party-källare med flest likmaskar per kvadrat är Huset? (Nej nej, för fan... Snälla, säg det inte...!) Var är Ankungen? Katten i hjärnan? Perversion Story? Another World Entertainment har gjort underverk förr, så man kan bara fortsätta hoppas på att de forskar i det här och langar ut en ny serie på 5-10 rullar. Och så kan man maila önskelistor. Kanske t.o.m. tiggarbrev. Ingen skulle ens sörja om "Devil's Honey" släpptes.

DARIO ARGENTO

1. The Bird With The Crystal Plumage

2. Cat O´ Nine Tails

3. Deep Red

4. Suspiria

5. Tenebrae

6. Phenomena

7. The Stendhal Syndrome

8. The Phantom Of The Opera

9. Mother Of Tears

Jodå - Master Of Horror-avsnittet "Jenifer" har släppts ("Pelts" från "Säsong 2" är jag grymt osäker på.), men det är lite svårt att räkna med den. Lika svårt som det är att räkna "The Wax Mask" till Fulcis filmografi. Nåväl. "Deep Red" var ett av de senaste. (Och vilken release det var! "Director's Cut" och "Export Version" till priset av en.) Men fortfarande ingen "Opera" eller "Inferno". De verkar oåtkomliga, helt enkelt. Lika mycket som "Trauma" och "Two Evil Eyes" är förbisedda. "Sleepless" och "The Card Player" vågar man väl inte ens drömma om längre. Ändå säljer ju de Argento-rullar som har släppts. Boxen från Atlantic såg jag t.o.m. en som köpte i somras. IRL. I den här hålan.

JEAN ROLLIN

1. The Rape Of The Vampire

2. The Nude Vampire

3. Requiem For A Vampire

4. Shiver Of The Vampires

5. The Demoniacs

6. Lips Of Blood

7. Grapes Of Death

8. Fascination

9. The Night Of The Hunted

10. The Living Dead Girl

Det här, gott folk, fortsätter non-stop att vara så stenhårt att det finns inte. Ena året exakt noll releaser, och knappt två år senare - Tio stycken rakt av. Kungligt. Det kanske är dags för plastfolien, trots allt. Tänk om Another World Entertainment kunde säkra rättigheterna till "La Nuit Des Horloges" och / eller "La Fiancée De Dracula" och "Les Deux Orphelines Vampires".

UMBERTO LENZI

1. Man From The Deep River

2. Nightmare City

3. Eaten Alive

4. Cannibal Ferox

Fuck, yeah! Kultrullen från Gulderan - "Nightmare City" räcker väldigt långt - I och för sig. Men det finns ju så mycket mer som snällt bara ber om en release. "Man From The Deep River" ingick ju lite otippat i "Cannibal Collection". (Inte så att det är otippat att den filmen ingår i något som går under namnet "Cannibal Collection", utan att den släpptes överhuvudtaget.) Noble Entertainment visste vad de gjorde och det hade varit kul att veta hur många som köpte den här charmiga boxen.

RUGGERO DEODATO

1. Last Cannibal World

2. Cannibal Holocaust

3. The House On The Edge Of The Park

Jävlanajs att det blev just dessa rullar. Och lite oväntat. "Last Cannibal World" var en del av samma "Cannibal Collection" tillsammans med Mario Gariazzos "Amazonia".

Men nu börjar det se alarmerande tomt ut.

JESS FRANCO

1. Venus In Furs

2. 99 Women

3. Justine

4. Eugenie

Det börjar i och för sig bra för Francos fans. Och vilka andra än Njutafilms har gjort det möjligt?

BRUNO MATTEI

1. Caligula & Messalina

2. Violence in A Women's Prison

3. Rats - Night Of Terror

Vi längtar fortfarande efter "Hell Of The Living Dead" om inget annat... Äh, vad fan - Vi längtar efter allt om man ska vara riktigt ärlig.

ENZO G. CASTELLARI

1. Cold Eyes Of Fear

2. Keoma

3. Inglorious Bastards

4. The Last Shark

5. 2019 : The New Barbarians

Fast det här var ju ändå djävulskt tufft - En Instant All-Nighter.

JOE D'AMATO

1. ...

Inget här, nej...? Ingen "Beyond The Darkness"............ Satan...

MARIO BAVA

1. Bay Of Blood

Fint så det räcker och blir över, absolut. Men ser det lite fattigt ut eller ser det fattigt ut? Bavas Gialli och skräckrullar hade garanterat sålt som Vakttornet. (Under förutsättning att försäljarna 1) Dyker upp två och två 2) Är lesbiska nymfomaner som inte kan hålla fingrarna i styr 3) Bjuder på en XXX live-show som tack varje gång man köper en blaska för fem spänn 4) Inte är Jehovas Vittnen egentligen och 5) Ser ut som Brigitte Skay.)

Men en rulle, alltså. (Vi snackar fortfarande om skandinaviska Region 2-releaser.) Det här är ju nästan lika illa som:

LAMBERTO BAVA

W.T.F...? Helt rent här också? Inte ens "Demons" och "Demons 2"? (NEJ--! Alltså... Säg inte "House Of Horror" en gång till, för helvete!)

LUIGI COZZI

Nähe...? En liten "Contamination" är allt vi begär... *suck* ... Det är nog dags att avrunda det här... Men för att återkomma till det som påminde om alltsammans:

PAUL NASCHY

Inte en endaste film... Hittills... Det här är verkligen hjärtskärande. Det är inte det att fansen inte existerar eller att respektive filmskapare är för "obskyr". Det finns filmdistron som har "mycket", och så finns det de som säger sig ha "allt". Men kanske eskalerar efterfrågan och gensvaret en dag. Vi behöver mer filmer som "Rojo Sangre" och "Lycantropus : The Moonlight Murders" i butikerna. Och framför allt behövs alla Waldermar Daninsky-rullar som existerar.

Man märker i alla fall på ett överskådligt plan (D.v.s. man räknar hur många olika släpp som distribueras per år.) att det ändå går åt rätt håll även om det har trappats av en aning. Nu missade jag säkert några titlar i förbifarten, men förhoppningsvis blir det inte lika glest med tunga releaser år 2010 som i år.