Årets julklapp 2008


• Allmän Anstiftan •
 
 
 
 

I N F O

 

 
  

PUBLICERAD:

• 11 December 2008 


 

Ö V R I G T

 
 
ALLMÄN ANSTIFTAN:
1. Finkulturella Releaser » The Human Centipede 2 (Full Sequence)
2. European Goddess » Brigitte Skay
3. Double Bill » W.I.P. à la Bruno Mattei
4. Single Bill » Uruguyansk Horror : The Silent House
5. Le Vrai Roi Est Mort - Vive Le Roi!
6. All-Nighter » Alien Anthology
7. Finkulturella Releaser » A Lizard In A Woman´s Skin
8. All-Nighter » 5 Hillman-Klassiker
9. Double Bill » Jörg Buttgereit : Der Todesking / Schramm
10. Finkulturella Releaser » The New York Ripper
11. All-Nighter » Coffin Joe
12. Double Bill » Thierry Zéno : Vase De Noces / Des Morts
13. Paura - Lucio Fulci Remembered : Volume I
14. The New Wave Of French Horror
15. Söder om himlen : Lamberto Bavas “Demons”
16. Triple Bill » En konstant jakt på “Sapphic Sweetness”
17. Double Bill » Holocaust 2 / Lager SSadis Kastrat Kommandantur
18. Double Bill » Le Deportate Della Sezione Speciale SS / L´Ultima Orgia Del III Reich
19. Finkulturella Releaser » The Beyond
20. All-Nighter » Black Emanuelle
21. Absolut Kvinnlig Skönhet
22. Dr. Slaktare & Zombieförintelsen
23. Resident Evil : Apocalypse : Theatrical Cut Vs. Extended Cut
24. Zombi 12... Eller 13?
25. Phenomena : Integral Hard Vs. Director´s Cut


 


 
 

Definitioner för "Årets Julklapp":

1. Produkten skall vara en nyhet eller ha fått ett nyväckt intresse för året.

2. Produkten skall svara för ett högt försäljningsvärde eller säljas i ett stort antal enheter.

3. Produkten skall representera den tid vi lever i...

Näe, men vad fan...?! Den tid vi lever i... Allvarligt...?

Så då har vi:

1988 - Bakmaskinen

1989 - Videokameran

1990 - Woken

1991 - CD-spelaren

1992 - TV-spelet

1993 - En doft (parfym)

1994 - Mobiltelefonen

1995 - CD-skivan

1996 - Internetpaketet

1997 - Det elektroniska husdjuret

1998 - Datorspelet

1999 - Boken

2000 - DVD-spelaren

2001 - Verktyget

2002 - Kokboken

2003 - Mössan

2004 - Den platta TV:n

2005 - Ett Pokerset

2006 - Ljudboken

2007 - GPS-mottagaren

2008 - En upplevelse

En upplevelse, alltså............ Men... Det är ju så jävla enkelt?!

Det finns kulturgärningsmän / kvinnor. Och så finns Njutafilms. Den hittills enda distributören som har släppt något som rätt och slätt går under det beskrivande namnet "Jean Rollin Collection". Och då vet man vad man får. Och då vet man att det är på riktigt. Danska Another World Entertainment släppte alltså en packe Rollin-rullar i samarbete med Encore Filmed Entertainment / Redemption Europe, och Njutafilms tog hand om Sverige-distributionen - Sex rullar spreds ut över ett par års tid och nu finns alla utgivna i en och samma box för en så billig peng att det känns som att man är ute och snor. Förmodligen kommer den att sjunka i pris framöver, men styckpriset är (I samband med släppet November 2008.) någonstans runt 83 spänn.

Tekniskt sett är släppen de samma som tidigare, men "The Living Dead Girl" och "Requiem For A Vampire" har fått snyggare omslag (Som nu går i samma stil som de tidigare. Det till "Living Dead Girl" pryder även boxen.) även om själva skivorna är identiska. Men Sum de la Car de Mum (Lite riktig franska där.) är att de flesta av Rollins främsta filmer finns i boxen. De som man direkt saknar är givetvis "Les Raisins De La Mort", "Fascination" och, ja, möjligen "La Rose De Fer", för det svider riktigt hur typiskt Rollinsk den är. För varje titt hittar man fler och fler paralleller till andra filmer och man märker att symboliken nästan alltid sträcker sig bortom det poetiska och drömlika.

Men efter "Le Viol Du Vampire" och "La Vampire Nue" rycktes Rollin verkligen med i konstnärsskapet när han gjorde "Shiver Of The Vampires" (Som är den första i boxen kronologiskt sett.) och här befäster han många av de teman som skulle dyka upp i hans senare verk - Isolera(n)de miljöer, ett surrealistiskt målande med ljus, mer verkstad istället för snack samt hypnotiskt förrädiska förvecklingar där man antingen måste köpa allt eller inget, ända ned till skådespelarinsatser som man säkert hade skrattat eller svurit åt på någon pretentiös teaterskola.

I och med "Shiver Of The Vampires" är därför startsträckan avklarad med råge, så det betyder att det bara finns en enda riktning - Framåt. De krokiga vägarna kommer bl.a. att leda till Stranden mer än en gång. För övrigt väntar ruiner, kyrkogårdar, skogar och lite avkrokar. En karta över detta land finns inte, så man får helt enkelt navigera på känn. Och så har vi den något skygga lokalbefolkningen. Istället för att det går en vampyr på några tusen invånare, så går det här en invånare på minst en vampyr. När solen går ned, så gör den det ordentligt. Har man inte bitmärken på halsen när man vaknar, så ska man bli chockad över det faktum. Och skulle man mot all förmodan lyckas skaka av sig både mordiska pirater och lika galna doktorer, så behöver man bara oroa sig för en och annan vålnad. (Som råkar se ut som en ung, vacker kvinna. Ofta naken.)

På tal om det, så blir det inte direkt mindre av den varan i "Requiem For A Vampire". Man kan räkna denna till "Shiver Of The Vampires" systerfilm, vilket betydet att man kan använda sig av uttrycket: "Om du gillade den, så kommer du att älska..." Etc. Skillnaden är att Rollin skruvar upp Sleaze-faktorn några snäpp och har med precis så mycket dialog som behövs - Istället får bilderna tala, tända och ruska om. Samtidigt får karaktärernas ansiktsuttryck och kroppsspråk mer spelrum än vad själva dialogen får. (Den behövs oftast inte och här blir den sannerligen inte lika uttrycksfull.)

Nästa film, "Les Démoniaques", navigerar heller inte så långt borta från dessa odöda och hemsökta domäner, så redan förförda och gradvis mer och mer fixerade tittare garanteras en smärre högtidsstund. Tempot är i ett helt eget universum och ibland känns det som om början, mitten och slutet existerar på en och samma gång. (I alla fall för vissa av karaktärerna.) Sedan är det dags att bli förvånad över "Lèvres De Sang" som är betydligt mer lättåtkomlig än de tre tidigare filmerna, men inte många snäpp mindre poetisk. Den råkar bara ha en fot i verkligheten istället för båda i vampyr-territorium. Det där med verkligheten gäller även "La Nuit Des Traquées", fast här har Rollin kastat in sina karaktärer in i en värld som är flera gånger värre än vampyrernas domäner - En som är lika tom som sinnena hos de som ofrivilligt befolkar den. Men allting befinner sig i ett kvävande upplösningstillstånd. "La Nuit Des Traquées" är en udda film i samlingen, men lika mycket en välkommen sådan. Den bevisar bara hur mångsidig Rollin är med rörliga bilder som uttrycksmedel och hur realistiskt han kan skildra något "overkligt" som en sjukdom som sakta tömmer minnet.

Och till sist har vi den - "La Morte Vivante"... Nuff said...

Så även om detta inte är en komplett Rollin-samling, så är sex stycken rullar är ändå så bra det någonsin kan bli. Ingen med lite flis verkar vara beredd att satsa på en "Ultimate Collection", och många filmer saknar fortfarande en klanderfri DVD-release. (Ovan nämnda "La Rose De Fer" och "Fascination", t.ex.) Men man får trots allt en intressant Art Horror historielektion om man är obekant med Rollins verk, men samtidigt skulle förmodligen "vem som helst" inte få för sig att köpa "Jean Rollin Collection" utan att veta vad man får. Det är så orättvis verkligheten är, men boxen är ju så överdrivet läcker att alla som ser den bara måste bli intresserade.

Nåväl - Den gemensamma faktorn som filmerna har tekniskt sett är alltså att överföringarna är tagna från Encores releaser. Detta betyder att vi skäms bort med anamorfiska överföringar med originalljud. Annars är det rätt så rena releaser - Det enda som man får på köpet är trailers och bildgallerier. Medan trailersarna ger fel bild av så gott som varje film, så är bildgallerierna desto finare att titta på.

"Jean Rollin Collection" är en perfekt julklapp till alla som inte tycker att "Van Helsing" är den bästa vampyr-rullen som någonsin gjorts... Och alla andra... En upplevelse, kort och gott...!