#8 : Stöd svensk Horror


• Sista Ledaren! •
 
 
 
 

I N F O

 

 PUBLICERAD:

• 8 September 2008 


 

Ö V R I G T

 
 
SISTA LEDAREN!:
1. #16: Det är inte riktigt slut än
2. #15: Världsmästarna i förhalning
3. #14 : Huset som Lucio byggde
4. #13 : Ropa ut dårarna
5. #12 : 30 års misär - Vem behövde “Studio S”?
6. #11 : Upphetsad över HD DVD / Blu-ray än nu?
7. #10 : Detta har änna hänt, typ, liksom, vet la du...
8. #9 : Desperation som bränsle i jakten på det “absoluta”
9. #7 : Version III <3 Firefox = Sant LOL
10. #6 : Den som söker med sökord ska finna... Inte ett skit!
11. #5 : Horror will survive but what will be left of it?
12. #4 : God Jul? Varför inte ett gott liv istället?
13. #3 : Upphetsad över HD DVD / Blu-ray än?
14. #2 : Läser du den?
15. #1 : Ge efter för dina begär!


 


 
 

Peter Pontikis "Vampyrer" hade premiär i veckan och responsen på så gott som alla filmsajter och i kvällstidningar kunde inte ha varit mer förutsägbar - Överkryssade symboler, ettor och nollor praktiskt taget överallt. Någon tvåa. En recensent hade i alla fall stake nog att nämna att filmen har ett vackert foto. (Vilket ju alltid är viktigt i och med att det är rörliga bilder vi snackar om.) En annan trodde att den hade blivit bättre som kortfilm. (Det är ju också något positivt.) Resten av de mest irrelevanta och negativa kommentarerna i pressen orkar man inte ens citera.

Nåväl. Kanske är filmen så usel som alla vill påskina - Kanske inte. Men det är bara toppen av isberget.

Är då denna sågnings-trend en olycklig och tragisk tillfällighet när det gäller en lågbudget-skräckfilm som får lite mer uppmärksamhet? Nej, självklart inte - Det har hänt för många gånger för att det ska kunna vara en "slump". Strategin är den samma - Man låter någon smalare produktion få lite ljus på sig bara för att alla "seriösa" kritiker ska kunna förlöjliga och trasha den. Kan det istället vara så att man inte fokuserar på filmens bra kvalitéer enbart för att man inte vågar erkänna att en lågbudget-rulle faktiskt kan ha just det? De som påstår sig ha tolkningsföreträde för vad som är finkultur har alltid diskriminerat genren, och de som har lyckats klättra i hierarkin till nivån direkt under vågar inte ha en egen åsikt verkar det som. Har man det, så är man rökt. Och då får man ju själv aldrig erhålla detta eftertraktade tolkningsföreträde.

Media gör annars i vanlig ordning sitt yttersta för att allmänheten inte ska stödja Horror. (Som inte kommer från Hollywood, d.v.s.) De vill att så många som möjligt istället ser skiten som genererar mest pengar. Så att t.ex. den inhemska skräckfilmsproduktionen verkligen inte ska kunna ha en chans att komma igång. För det vore ju verkligen katastrofalt om en film som "Frostbiten" eller "Vampyrer" råkade bli den största svenska biosuccén någonsin. Hur skulle det gå då? Inget dåligt skulle komma ur det i alla fall. På sin höjd hade det gjorts och visats lite fler konstnärliga skräckfilmer på vita duken. Som alternativ. Vilket inga fjortisar och Michael Bay-fans bryr sig om ändå.

"Horror" i sig borgar ju redan för problem i filmsammanhang per automatik, och när det gäller s.k. "Art Horror", så blir det ännu mer känsligt och "konstigt" för alla som tycker att "Speed Racer" är "originell", "käck" och "nyskapande". Där verkar det som om en filmskapare, som faktiskt vågar göra en ärlig film istället för ännu ett trist relationsdrama / Popcorn-rulle som ingen minns om två år, bara gör det svårt för sig själv på sikt. De är i stort sett chanslösa i träsket med en måltavla på bröstet. Men det här är ju heller inget nytt.

Men själva orsaken till detta är dock lika genomskinlig som "medias" bemötande av skräckfilmer som vågar ha en lite annorlunda struktur - Man biter ju inte handen som ger en käk, och Hollywood har effektivt köpt sig all sorts exponering genom att först och främst ha så gott som alla biografkedjor i sina händer. Det är ungefär lika illa bland de stora filmsajterna som får filmer / biobiljetter gratis. Under en tillräckligt lång period växer till slut en "bra" anledning fram till att börja skönmåla filmer som man innerst inne vet egentligen inte är värda det. Speciellt när de kommer från bolag som man inte klarar sig utan. Eftersom "alla andra" gör det. För att fler ska lockas till att se / köpa dem. Så att fel människor än en gång ska få ens surt förvärvade pengar. Så att människor som egentligen hatar film ska få göra mer dynga.

Det är en djävulskt ond cirkel, som ni ser.

Så vad kan man göra? Tja... Man kan gå och se svenska skräckrullar på bio när det väl kommer en, till att börja med. Visa filmskaparna sitt stöd. Innan det är försent och alla filmer antingen är re-makes, uppföljare, relationsdraman, parodier eller taskiga omarbetningar.