Mys-skräcken har 1000 brunögon » The Wicker Man (2006)


• Lens Flare! : Augusti 2008 •
 
 
 
 

I N F O

 

 PUBLICERAD:

• 26 Augusti 2008 


 

Ö V R I G T

 
 
LENS FLARE!:
1. Fan, Det É På Riktigt » Best Worst Movie
2. Fan, Det É På Riktigt » The Real Cannibal Holocaust
3. Skitsnackaren och Halmdockan hälsar så gott
4. Fan, Det É På Riktigt » Once Upon A Time In Norway
5. Test » DVD-Reparationskit
6. Slösa bort lite tid med “The Euroslasher”
7. Gamla DVD-försäljningstrick som även är “Blu-ray”-säkrade
8. Cinemalfunctions » Alone In The Dark
9. Cinemalfunctions » House Of The Dead
10. Fan, Det É På Riktigt » Grizzly Man
11. KULT - Döden Är Bara Början
12. 63 minuter sketcher med “Studio S”
13. Slutet På VHS-Eran » Del III : 90-talet sög oavsett
14. Så stoppar vi patetiska censurivrare
15. Digital Holocaust
16. Gammal skåpfilm » Afganistan - The Last War Bus
17. Halloween : Filmtajm Djävlar Anamma!
18. Slutet På VHS-Eran » Del II : Piratkopior köpes till varje pris!
19. Slutet På VHS-Eran » Del I : X-rental-freaksen Vs. Bootleg-svinen
20. Forskare : Skräckfilm är bra för hälsan
21. Ät skit, Antipiratbyrån!
22. Sjuk i huvudet nu?
23. 50 filmer som skrev historia
24. Läskiga Grejer - 1982 A.D.
25. Hellre oseriös än en av de där
26. Den Slutgiltiga Plagiatören
27. Insikten Om Utsikten Över Sanningarnas Fundament
28. Forbidden Forest
29. Fattiglappens Widescreen T.V.
30. Halloween : Idiotisk Trick Or Treating


 


 
 

Jag försökte faktiskt undvika den här jäveln så gott jag kunde, men helt plötsligt lånade en snubbe ut den till mig utan att jag ens hade bett om det. (Den ingick i boxen "The Dark" som åtminstone innehöll en kanonrulle - Jaume Balaguerós "Fragile".) Vilket öde. Jag måste ha gjort något riktigt dåligt i föregående liv. Men, men - Alla vi möter är ju utsända och ibland måste man bara igenom tragedier som den här.

Den här texten går bara ut på att skära "The Wicker Man" (2006) ett nytt rövhål. (Därav titeln på featuren, istället för "recension".) Den behöver allihop och ett till är nödvändigtvis inte ett för mycket.

På tal om det - Tänkte Neil LaBute med sin feta röv? Alltså medan han först skrev och sedan regisserade tidernas sämsta och mest onödiga nyinspelning? Förmodligen. Det kan inte ha varit en människohjärna i alla fall som kläckte alla idéer som sedan muterades till en film likt ett för tidigt fött foster som blivit till efter en våldtäkt. Oturligt nog blev det Mästerverket "The Wicker Man" som blev den bildliga måltavlan för våldtäkten. Du kan tänka dig en fet, äcklig jävel som ger sig på ett litet försvarslöst barn - Det här är på den nivån, ungefär. Värre än det värsta tänkbara helgerånet. En totalt respektlös förnedring. En medveten förintelse av något harmlöst och gott.

Det snällaste man kan säga om re-maken är att den snabbt och effektivt sänker ned konceptet i avloppet istället för att göra det långsamt - LaBute har bränt "The Wicker Man", som ett fenomen, på sitt lilla anti-venusianska bål. Och det var troligtvis det enda han kunde göra med sin obefintliga talang. Som en motsats antar jag att det är passande - Sergeant Howie brann och Robin Hardys film brann. Det här är bortom all beskrivning. Det var precis som LaBute satt och tittade på Hardys och Anthony Shaffers film och sedan plockade ut några idéer som han tyckte var "bra". Sedan knöt han ihop de stulna idéerna med en massa skit som inte har något med "The Wicker Man" att göra innan han "lirade" till storyn. Vad som klarade sig till 2006 års avgrundsdjupa nedgradering?

Huvudpersonen Edward Malus yrke. (Polis.) "Korgmannen". (Originalet var snyggare.) Vissa namn. Som Rowan. Summerisle var för svårt för jänkare att uttala (Tja, majoriteten av biobesökarna verkar ju inte ens kunna läsa till att börja med.), så det blev Summersisle. (Wow! Ett extra "s"!) Sedan börjar det skita sig på allvar. Redan introt är totalt meningslöst och slöseri med tid - Malus försöker rädda en kvinna och ett barn ur en brinnande bil som exploderar efter en kollision med en långtradare. Typiskt Hollywood-bullshit. Att det inte kom lite helikoptrar och F.B.I-agenter också.

Malus börjar sedan leta efter Rowan - En flicka som har försvunnit under mystiska omständigheter på ön Summersisle. Och när han inte kommer någonvart med fallet, så börjar han gå runt och lappa till tjejer samt hota dem med pistol. Mer Hollywood-bullshit, alltså. Ensidigt vinklat som vanligt. Mästerverket var på de icke-kristnas sida på vissa sätt och mer neutral på andra sätt - För att storyn krävde det. Här blir det så Satans "amerikanskt". Med det solklara budskapet att det amerikanska samhällets normer och regler är de rätta medan alla andra är "konstiga" och "udda". Och det måste t.o.m. en av invånarna på Summersisle erkänna för Malus ifall vi som tittare skulle missa att de är "konstiga". Vilket djävla skämt. Precis som om man inte skulle flytta till ett annat samhälle om det första inte passade en själv - Under förutsättning att det faktiskt fanns andra alternativ. "Twisten" i slutet förklarar det här på ett kortslutet sätt, men gissa om det är långsökt? En ledtråd: Jävligt.

Och så har vi det faktum att Summersisles invånare hela tiden utmålas som känslokalla individer som gömmer sig bakom sin religion (Snacka om att skjuta sig själv i foten.), skär tungor av folk (Vilket aldrig får sin förklaring.) och är allmänt otrevliga. LaButes karaktärisering är rakt ur röven. Här får inte Malus en enda chans (Howie fick flera stycken.) att klara sig undan sitt "öde" - Han är dödsdömd redan från början, vilket förstör ännu en aspekt av filmen som Mästerverket baserades på. "Ödet", förresten. Bara för att det alltid är någon annan som avgör vad som är "meningen" ska hända och inte hända, så blir det inte "ödet" för det. Den här typen av manipulativa övertygelser finns överallt och de som representerar dem. Sister Summersisle är den skyldiga här och nej, hon har ingen hållbar motivering heller. Hon slösar bara bort en massa tid på tomma ord som inte betyder något. Det var egentligen bara lite djurplågeri och barnamord som saknades, men det hade nog blivit lite väl övertydligt - T.o.m. för en Z-filmsskapare som LaBute.

Sedan så kan huvudpersonen så klart inte vara oskuld i en Hollywood-bullshit rulle, utan han hade för flera år sedan ett förhållande med den försvunna flickan Rowans mamma som alltså kallar Malus till ön. Och så råkar Rowan vara hans dotter. Gamla känslor börjar bubbla upp till ytan igen. Eller något. Deras relation är lika trovärdig som det faktum att Malus råkar vara allergisk mot bin samtidigt som han hamnar på en ö som producerar honung i enorma biodlingar! Vilka är oddsen?! (Det var en mycket kreativ och fantasifull författare som fick äran att förvanska Mästerverket, som ni märker.) Och gissa vad för sorts insekter som kommer att bli ett hot mot honom förr eller senare?

"Sex månader senare"-twisten i slutet är lika skitnödig som den är malplacerad. Historien upprepar sig... Samma repliker som en person sa, helt utan orsak, till Malus-- Gäsp. Det är inte ens värt att kommentera. Vad tog det åt Nicolas Cage som producerade filmen? Vad fan tog det åt honom? Med tanke på hur spattigt han spelar sin roll, så kan man anta att det var någon sorts desperation och att han inte mådde speciellt bra under den här perioden.

Som den slutgiltiga förolämpningen blev "The Wicker Man" (2006) så klart en PG-13 rulle som idioterna desperat försökte få till något annat än vad Mästerverket är. Det misslyckades katastrofalt och filmen kunde lika gärna ha varit regisserad av Uwe Boll. Han hade i alla fall slängt in lite helikoptrar och F.B.I-agenter.

"Unrated Version" skippar den pissiga slut-twisten och slänger in lite skrattretande Malus-plågeri medelst en bi-hjälm (Också en bra grej att ha i beredskap om det skulle dyka upp någon som råkar vara allergisk mot bistick!), men den är rätt så fjantig och den räddar då inte filmen.

The Shit Man.

LaBute har förresten sagt att han nog inte vill att man gillar hans film om man gillar soundtracket i originalet. Hey... INGEN. JÄVLA. RISK.

Följande saker är då bättre i originalet:

• Manuset

• Skådespeleriet

• Atmosfären

• Dialogen

• Fotot

• Musiken

• Regin

• Scenografin

• Rekvisitan

• Klippningen

• Intrigerna

• Dramaturgin

Och följande saker är bättre i re-maken:

• Skivan är rolig att förstöra.

Så där, ja. En helt rättvis och objektiv bedömning.