Censur förr och nu - Målningar Vs. film


• Real Life Movie Horror •
 
 
 
 

I N F O

 

 PUBLICERAD:

• 16 Augusti 2008 


 

Ö V R I G T

 
 
REAL LIFE MOVIE HORROR:
1. Jakten på oklippta versioner av “Zombie 3”
2. Rip-off koncernen - Still going strong!
3. 274 minusgrader Celsius : Gnället kring skräckfilmer fortsätter
4. Har du några nya Snuff-movies...? - Del II : Videobutiksägaren som ropade “S”-ordet (Och andra extraordinärt vansinniga rykten och irrelevanta anekdoter.)
5. Troll 2 : The Science Of S.B.I.G.
6. It´s shit and you know it will be (Suspiria re-maken suger automatiskt - Del II)
7. Ha lite favorit-Horror / Metal och bli en massmördare du också!
8. No Seven Gateways To HD-Hell
9. Viva Jura
10. Se på “The Last Horror Movie” fyra dygn i sträck och bli en mördare du också!
11. Live i Las Vegas : Stand-up komik med NATO
12. Statens Biografbyrå fick in det som MPAA aldrig kommer att få - Alla hästar i stallet
13. Hyr “Wrong Turn” och bli en mördare du också!
14. Dödens många simulerade ansikten
15. Jävlar! Ett vetenskapligt fenomen...!
16. Hjärnblödningsframkallande skratt vi minns - 1999 A.D.
17. Håll i plånboken! George kommer!
18. Full Moon Entertainment - Där Horror tar slut
19. Ett audiovisuellt mordförsök
20. BBFC Of The Braindead
21. Svaret på frågan : “Vilken är världens sämsta film?”
22. Titta inte nu, för fan...
23. Har du några nya Snuff-movies...?
24. No Flies On A Grey DVD
25. För mycket High Tension för U.S.A.
26. Darkness hos Dimension - Ingen Bra Idé
27. Suspiria re-maken suger automatiskt


 


 
 

I samband med lite tyngre Rollinska influenser, så ska vi passa på att ta en fokuserad och relevant titt på hur extremt skadlig censuren är. Eller snarare censurens skadeverkan på en enskild film. I försöket låter vi valfri film symboliseras av Francisco Goyas målning: "La Maja Desnuda". (Varför han bara målade i ca. tre år när en naken brud bara låg framför honom förtäljer ingen historia.)

I verkliga livet är målningen 190 x 97 cm, men för enkelhetens skull, så får vi skala ned tavlan med 50% till 95 x 48,5 cm. (Så det blir lite lättare att räkna i nedstående exempel.)

Detta blir sammanlagt 4608 kvadratcentimeter. Omvandlat till tid blir detta 76 minuter och 48 sekunder. (4608/60.) Det låter som en rimlig längd för en relativt kort rulle.

Nu från det ena till det femte, samt lite rena fakta.

1994 började något hända på filmdistributionsfronten när det gällde Jean Rollins filmer - Redemption dök upp som en klart lysande stjärna på den flimriga VHS-himlen och började mycket riktigt släppa några av dessa rullar. Äntligen insåg ett bolag att Rollins filmer var för bra för att inte ses av fler. Men tyvärr såg samtidigt BBFC Redemption som en ny "whipping boy", och deras systematiska diskriminering av Jean Rollin är ännu ett extremt irriterande kapitel i deras historia. Det var nog bara Jess Franco som råkade ännu mer illa ut i samma veva. Fyra av Rollins filmer (Varav i alla fall tre hör till de bättre.) blev massakrerade.

1. "Le Viol Du Vampire" "tappade" 41 sekunder från pisknings-scenen på Stranden.

2. "Requiem Pour Un Vampire" blev av med, hör och häpna, 415 sekunder. Att de inte tog bort hela filmen när de ändå var igång?!

3. "La Morte Vivante" - 149 sekunder försvann från den über-blodiga scenen i slutet. Jävla idioter. Hur är det fatt när man tar bort en bärande scen ur en film?

4. "Les Démoniaques" fick 54 sekunder bortsaxade. (Den blev först totalförbjuden.)

"Vem fan bryr sig?", säger någon. "Än sen då om 41 ynka sekunder är borta?"

Alla kommer att bry sig snart.

Vi ska vara lite konsekventa för en gångs skull och låta dessa censurerade sekunder symboliseras av svarta kvadrater i ovan nämnda målning. Som ser ut så här:

Om en sekund motsvarar en kvadratcentimeter, så blir det t.ex. i fallet "Requiem Pour Un Vampire" (Förutsatt att filmen hade varit 76.48 lång.) alltså en kvadrat med sidan 20,37 cm. (Roten ur 415, vilket alltså motsvarar antalet bortklippta sekunder.) Och hur fan skulle det se ut?

För jävligt - Det är hur. Det här är som att hitta en död råtta i upplösningstillstånd i sin bira.

40 sekunder är uppenbarligen lika illa det. Och de sekunderna är oftast borta från viktiga ställen. (Även i en film, alltså.)

I det extremt otursamma fallet där man mot bättre vetande investerade i en BBFC-klippt release och där man riktigt kände saxarnas våldtäkt på konsten, så fanns det sedan bara ett alternativ kvar - Att försegla styggelsen och skaffa versionerna från antingen Redemption Benelux eller Redemption U.S.A. Men det var, av någon märklig orsak, alltid lättare att skaffa Redemption U.K.-utgåvorna, så man hade oundvikligen dragit några nitlotter om man hade köpt dem.

2007 släpptes i alla fall "La Morte Vivante" igenom oklippt tillsammans med "Les Raisins De La Mort", "Le Frisson Des Vampires" och "Lèvres De Sang". (Och några andra rullar som klarade sig med en 15-årsgräns, bl.a. "Killing Car".)

Rollin har minsann haft med bad old Statens Biografbyrå att göra också. Men det är inte Klassikerna som de granskade då, utan "Min Erotiska Dagbok" a.k.a. "Douces Pénétrations", "Tvillingarnas Övererotiska Sexlekar" a.k.a. "Phantasmes" och "Sexgalna Maria" a.k.a. "Positions Danoises". (Dessa jävla översättningar!) Alla från 15 år (!) och från "Phantasmes" klipptes 163 sekunder bort från en scen innehållandes ett våldtäktsförsök. (Och jag som trodde att det var 163 sekunder där den skitäckliga Cyril Val var naken i närbild. Filmcensuren hade minsann ingen koll då heller.)