Demons


• Soundtrack •
 
 
 
 

I N F O

 

 
  

PUBLICERAD:

• 7 Augusti 2008 


 

Ö V R I G T

 
 
SOUNDTRACK:
1. Nekromantik + Nekromantik 2
2. Perversion Story
3. Getting Down With Black Emanuelle : Volume I + II
4. La Morte Vivante
5. The Sound Of Love & Death : The Very Best Of Stelvio Cipriani
6. Suspiria


 


 
 

Ibland häpnar man helt enkelt över hur bra en films soundtrack är. En av mina absoluta favoriter alla kategorier är det till Lamberto Bavas "Demons". (Ja, den rullen kommer ständigt på tal!) Goblin-maestron Claudio Simonetti har först och främst skrivit ett par klassiska stycken till den - "Demon" som hörs under för- och eftertexterna och som har en snutt från Edward Griegs "Hall Of The Mountain King". Den passar givetvis så bra att man lätt skulle kunna tro att det är Simonetti som har gjort den.

Sedan kommer hitsen på rad. Det intressanta med soundtracket som sådant är mixen av 80-talets värsta antagonister - Pop och Metal. I dessa dagar är det betydligt vanligare, men inte då - Särskilt inte inom skräckfilms-soundtracks. Ta t.ex. soundtracket till "Return Of The Living Dead" som är bättre än filmen förtjänar. Även det stod ut i mängden med låtar av SSQ, The Cramps, 45 Grave och The Damned.

Men "Demons" har bättre låtar. Först och främst "White Wedding" av Billy Idol. Låten är även en av Idols mest kända singlar (Med en nästan lika känd video.) och kommer från hans debutalbum. Låten förstärker helt klart tidsandan i filmen, precis som Go Wests "We Close Our Eyes". (På gott och jävligt ont!) Detta var en hit från gruppens debutalbum (Som också heter "Go West".) och låten nådde 5:e plats på Englandslistan, 1:a plats i Nya Zeeland och plats 41 i U.S.A. (Sexa på Dance Chart.) Jäkligt märkligt.

En annan hit från nordirländska The Adventures är också med på soundtracket - "Send My Heart" från gruppens debutalbum "Theodore And Friends". Låten hittade till 62:a plats på Englandslistan när det begav sig. Det här är däremot en extremt charmig låt som har åldrats med värdighet.

Och så Rick Springfield som fick spänna på en 15-årig Linda Blair en gång i tiden. Hans "Walking On The Edge" passar väldigt bra i filmen då den har en väldigt bra "80-tals Horror"-feel. Men jag antar att den lika gärna hade kunnat bytas ut om det hade funnits en lika cool låt. Spåret kommer i alla fall från albumet "Tao" från 1985.

Sedan har vi äntligen en rejäl dos Heavy Metal! (Det räcker att vara borta från Heavy Metal tre låtar på rad innan man börjar sakna det.) "Fast As A Shark" från hårdrocks-pionjärerna Accept sitter fint under motorcykel-scenen på bion, och albumet "Restless And Wild" som låten ligger på är ett lika tungt måste som själva låten är tung. Det här är lätt en av världens bästa Metal-stänkare som påminner om en svunnen tid.

"...Fast as a shark he’ll cut out of the dark / He’s a killer - He’ll rip out your heart / On a one way track and you’re not coming back / Cause the killer’s on the attack..."

Det säger ett och annat.

Inget 80-tals soundtrack är komplett utan lite Mötley Crüe - "Save Our Souls" från plattan "Theatre Of Pain" funkar så klart lika bra som allt annat. Men inte lika bra som Pretty Maids kanonlåt "Night Danger" från den utmärkta skivan "Red, Hot & Heavy". Den här låten kommer också i rätt ögonblick, nämligen när gänget på bion försöker bryta sig ut. Jubla också järnet när Saxons "Everybody Up" ackompanjerar det överlevande parets flykt ut på det Zombie-infesterade Berlins gator. Den här låten kommer från ett av mitt absoluta favvo-album alla kategorier - "Innocence Is No Excuse".

"...Up all night / We’ve been getting crazy / Going down ‘till you’re satisfied / Raise your hands, shout and let me know / I wanna see you wasted from the show / I said - Everybody up / Everybody, everybody up..."

Jajamän! Uppe hela natten och lite till...! Och sist men inte minst har vi då Simonettis stenhårda trio - "Demon", "Killing" och "Out Of Time". Tre perfekta originallåtar till en redan perfekt samling låtar. Det finns ytterligare några stycken som finns med på "Demons Original Soundtrack", men som inte listas i filmens eftertexter. (Eller det opålitliga IMDb.)

1. Demon (Claudio Simonetti)

2. Save Our Souls (Mötley Crüe)

3. White Wedding (Billy Idol)

4. Cruel Demon (Claudio Simonetti)

5. We Close Our Eyes (Go West)

6. Killing (Claudio Simonetti)

7. Threat (Claudio Simonetti)

8. Everybody Up (Saxon)

9. Walking On The Edge (Rick Springfield)

10. Dynamite (Scorpions)

11. Send My Heart (The Adventures)

12. Fast As A Shark (Accept)

13. Out Of Time (Claudio Simonetti)

14. The Evil One (Claudio Simonetti)

15. Demon Reprise (Claudio Simonetti)

16. Night Danger (Pretty Maids)

"Demons"-soundtracket ska enligt uppgift ha släppts på vinyl i Japan för ett okänt antal åt sedan, så då kan man nog räkna ut att man inte kommer att hitta den på någon unken loppis. Det är nog heller ingen risk att man ens får re-issuen i födelsedagspresent. Men! Ibland är det globala gnäll-forumet Internet bra, för då och då kan man hitta riktiga godbitar som:

Denna...

Ja, länken leder till en blog som specialiserar sig på soundtracks till skräckfilmer. Och där finns även "Demons". När man inte får tag på LP:n eller CD:n, så är det MP3 som får duga. "Man tager vad man haver" funkar fortfarande / även här.