Cinemalfunctions » House Of The Dead


• Lens Flare! : Augusti 2008 •
 
 
 
 

I N F O

 

 PUBLICERAD:

• 4 Augusti 2008 


 

Ö V R I G T

 
 
LENS FLARE!:
1. Fan, Det É På Riktigt » Best Worst Movie
2. Fan, Det É På Riktigt » The Real Cannibal Holocaust
3. Skitsnackaren och Halmdockan hälsar så gott
4. Fan, Det É På Riktigt » Once Upon A Time In Norway
5. Test » DVD-Reparationskit
6. Slösa bort lite tid med “The Euroslasher”
7. Gamla DVD-försäljningstrick som även är “Blu-ray”-säkrade
8. Mys-skräcken har 1000 brunögon » The Wicker Man (2006)
9. Cinemalfunctions » Alone In The Dark
10. Fan, Det É På Riktigt » Grizzly Man
11. KULT - Döden Är Bara Början
12. 63 minuter sketcher med “Studio S”
13. Slutet På VHS-Eran » Del III : 90-talet sög oavsett
14. Så stoppar vi patetiska censurivrare
15. Digital Holocaust
16. Gammal skåpfilm » Afganistan - The Last War Bus
17. Halloween : Filmtajm Djävlar Anamma!
18. Slutet På VHS-Eran » Del II : Piratkopior köpes till varje pris!
19. Slutet På VHS-Eran » Del I : X-rental-freaksen Vs. Bootleg-svinen
20. Forskare : Skräckfilm är bra för hälsan
21. Ät skit, Antipiratbyrån!
22. Sjuk i huvudet nu?
23. 50 filmer som skrev historia
24. Läskiga Grejer - 1982 A.D.
25. Hellre oseriös än en av de där
26. Den Slutgiltiga Plagiatören
27. Insikten Om Utsikten Över Sanningarnas Fundament
28. Forbidden Forest
29. Fattiglappens Widescreen T.V.
30. Halloween : Idiotisk Trick Or Treating


 


 
 

1996 släppte SEGA ett arkadspel vid namn "House Of The Dead". Det gick ut på att slakta Zombies non-stop genom att man sköt på skärmen med en ljuspistol. Det var stämningsfullt, splattrigt och har hittills fått tre uppföljare.

Allt var frid och fröjd i... Ja, i 7 år ungefär.

Men 2003 regisserade en viss Dr. Uwe Boll en film med samma namn - Efter ett "manus" av Dave Parker och Mark A. Altman. Satan och alla djävlar som på något sätt har med planeten Jorden att göra vet om Boll, Parker och Altman ens har hört talas om spelet, men någon ansvarig måste känna till antingen SEGA, Zombierna eller... Själva spelet. Kanske t.o.m. alla tre. (Det skulle åtminstone förklara varför någon har filmat spelet in action och dessutom klippt in snuttarna i filmen.) Resten... Vet jag inte riktigt var det kommer ifrån. Kanske ville man medvetet göra fansen till spelet förbannade. Då funkar filmen till maximal effekt.

Men vad är det som är galet då?

Först och främst finns själva "huset" från "House Of The Dead" inte med. En titel som den borde åtminstone förutsätta ett hus med en central del i storyn... Men nej. Vi får ett möblerat skjul eller något som utifrån liknar ett mausoleum, men kanske skulle inte en film med namnet "Shed Of The Dead" sälja så bra - Än mindre locka tittare... Det finns i alla fall ett slags laboratorium och något som kanske ser ut som en kyrkogård. Karaktärerna från spelet finns inte med heller. Och handlingen i filmen påminner inte om spelets handling. Alls.

Eller låter det här bekant?

Några 30+ "ungdomar" ska till en rave-fest på en öde ö. (Som bl.a. är känd som "Isla De La Muerte".) De mutar en kapten / vapensmugglare vid namn Victor Kirk som ska ta dem dit med sin fiskebåt. När de väl kommer dit har alla på festen blivit dödade av Zombies som nu börjar jaga och slakta våra "hjältar". Som tur är har de Kirks arsenal av automatvapen och handgranater till förfogande... Och i "Shed Of The Dead" hittar de laboratoriet och kanske en förklaring till varför de döda har vaknat till liv. Jo, det finns även en (bort)förklaring till de här dumheterna som utgör hela intrigen och den är att filmen utspelas före spelet! Listigt, va?! (Inte för att vi som tittare får veta detta om vi inte går till IMDb och kollar.) Det här gör inte filmen varken bättre eller mer sammanhängande.

Men om man ska de förmildrande dragen först.

Många av Gore-effekterna ser riktigt skapliga ut. Headshots och grejer, vet ni... Sedan så............

............ Jo... Det finns en grej... I en scen ser man en stor SEGA-banderoll... Den ser ju nice ut...!

Och........... Nej... Glöm det.

Jag hittar faktiskt inga fler förmildrande drag.

All right. Då slipper man bekymra sig för det i alla fall. Kvar har vi de saker som förstör hela filmen och kvällen för de stenhårda, smärtälskande självplågare som utsätter sig för filmen alt. torterar andra med den.

Efter ett föga medryckande intro börjar felen hopa sig med en gång. Tänk dig ett gäng skådespelare som omedelbart ger intrycket av att inte bry sig. De allra flesta har noll närvaro i scenerna och det finns något ogripbart vakuum i manuset som gör att de olika personerna presenteras som totalt färglösa. Och mycket riktigt förblir de lika färglösa. Det var väl därför de så tidigt som möjligt försökte fånga publikens intresse genom att visa lite halvnakna tjejer. Men det här rör sig bara om några sekunder. Filmen är faktiskt 86 minuter lång...

Manuset, ja... Var ska man börja? Det har så många fel, luckor och missar att de är omöjliga att varken förbise eller förlåta efter ett väldigt kort tag. Författarna Parker och Altman vet uppenbarligen inte ett skit om hur man berättar en enkel, linjär story. Man ska inte behöva gissa sig till hur mycket tid som förflyter mellan scener och man ska helst inte blanda ihop karaktärernas personligheter. Eller anpassa karaktärerna efter det som händer dem - Utan tvärtom! (T.o.m. jag begriper det.) Ett exempel: En av karaktärerna som "bara är juridikstuderande" kan först inte hjälpa en sårad kompis, men senare tar han en kort titt i ett mikroskop och konstaterar att han ser "muterat blod" och att han "aldrig sett något liknande". Inte så jävla konstigt om man studerar juridik, kanske... Och det här är bara en "liten" miss...

Antingen har dessa "detaljer" gått helt över huvudet på Boll och han har bara kört igenom scen efter scen som ett skenande ånglokomotiv, eller så har han medvetet valt att skippa hela scener och "förbättra" karaktäriseringen egenhändigt. (Vi kanske aldrig får veta!) Boll har mest varit intresserad av att sno så mycket som möjligt från "The Matrix" till filmens 12 minuter långa shoot-out när alla college-stundenter helt plötsligt blir värsta stridsmaskinerna och kan hantera alla eldvapen som existerar. Men det hela är gjort totalt utan varken stil eller substans. Kvar blir bara en tröttsam röra där bristen på fantasi och finess maskeras med en hysterisk klippning... Och där finns en knippe riktigt schyssta Splatter-effekter som bara är bortkastade.

Boll har även blankt skitit i ovidkommande saker som "kontinuitet". Ungdomarna och Kirk befinner sig vid ett tillfälle inte så långt från varandra, men det regnar bara på själva båten. Och bara när Kirk står på däck. Alla andra platser är torra. (Jo, en av ungdomarna säger förvånat: "Jag kände en regndroppe!") Sedan har vi inte ens nämnt hur dygnet verkar ha en dag, sedan kväll, sedan eftermiddag och sedan natt. Och natten är så lång att det inte kommer någon gryning eller förmiddag utan helt plötsligt är det middag. (I slutet av filmen.) - Och nej, jag skämtar inte om sådana här allvarliga saker...

"House Of The Dead" har också den mest omotiverade filmkyss jag någonsin haft oturen att skåda. Skrattretande, och det bekräftar bara att Parker, Altman och / eller Boll har noll koll på sina karaktärer. (Om det finns en bortklippt scen där "ungdomarna" testar nya hemliga droger, så skulle det i alla fall förklara varför alla beter sig som de gör.) Beteenden, ja. Även "reglerna" hur Zombies fungerar har man bara valt att ignorera... Underbart...

Nej... Jag tror de i slutändan bara brydde sig om att: "Få klar skiten så att vi kan festa lite för resten av budgeten.". (Det bokstavliga limmet som skulle hålla ihop manuset blev säkert inköpt och sniffat istället...)

Soundtracket, då? (Som om det skulle rädda filmen.) - Ja, det består av lite vanlig "filmmusik" men annars mest av Techno som kanske hade hamnat på någon "Absolute Cyberspace"-skiva någon gång i början av 90-talet. Det var en låt i början som lät lite som Prodigys "Firestarter", men de hade väl inte råd med rättigheterna till den, så de fixade till en egen...

Det finns tyvärr humor i "House Of The Dead" också. Den består av några lustiga "film referenser" till bl.a. Romeros "Living Dead"-trilogi... Och vid ett tillfälle säger en av karaktärerna käckt: "Great! Das U-Boat captain." när han får syn på Jürgen "Kapten Kirk" Prochnow. Det kanske är någon typ av humor som är så subtil att den aldrig blir kul. (Prochnow och Ellie Cornell är f.ö. de enda framför kameran som visar att de faktiskt tar sitt yrke på allvar.)

Vad jag vill komma fram till är att:

Det är något allvarligt fel med filmen "House Of The Dead".

Som ett långsamt verkande nervgift sabbar den effektivt tillvaron för en - Det kvittar hur bra man mådde innan och hur väl man tyckte saker och ting flöt på. En dimma av hopplöshet sänker sig över en när sluttexterna börjar rulla. Även om man är på gladaste "sågarhumöret" innan man börjar se filmen, så är man så nere efter 80 minuter att man inte fungerar normalt längre.

"House Of The Dead" kostade någonstans över $7 miljoner att göra, den gick upp på biografer runt om i världen och blev inte världens största flopp genom tiderna. Det finns ingen annan förklaring till detta än att Boll sålt sin själ till någon dödsängel för att kunna få möjligheten att göra film efter film. Och hans polare fortsätter att fixa fram pengarna som behövs tills de tröttnar och skickar honom till ett purgatorium. I sådana helveten visar den enda T.V.-kanalen ingenting annat än R ´n B och rap-videos. Men de har DVD-spelare där också. Synd bara det finns en Uwe Boll-film i var och en av dem och att alla luckor är igenlimmade. Vi kanske redan har hamnat i helvetet - Vem vet? Och vi kanske heller aldrig får veta om "House Of The Dead" är menad som ett anstötligt skämt eller inte.

En sak lyckas den med i alla fall - Att skrämma bort en från mediet film. Jag ska nog börja supa och bli A-lagare nu. Ingen av dem verkar nämligen känna till varken Uwe Boll eller "House Of The Dead". Varför skulle de annars se så fridfulla och glada ut? (Jag lovar! Jag har sett dem berätta saker för varandra och skratta tillsammans!)

Avslutningsvis, mina damer och herrar, kan jag konstatera att det här är en riktig skräckfilm - Glöm allt annat. Det här är en film som skapar och sprider skräck. Fast inte bara vanlig skräck, utan även dödsångest och depressioner... Om du nu någonsin skulle tänka: "Jag ska nog se "House Of The Dead" ikväll.", så töm lägenheten / huset på knivar, rakblad, spetsiga föremål och allt som kan användas till att skada sig själv med. Om du efter filmen tänker: "Jag har inget att leva för längre.", så är jag verkligen ledsen för att den även har förstört ditt liv, trots att varningarna på t.ex. Internet är så många. (Ajabaja, o.s.v. Du borde ha läst dem alla och tagit dem till dig!) Men om du tänker: "Wow, vilken bra film!", så borde du verkligen göra slag i saken och skära i dig själv...

IDÉ: - En filmatisering "baserad" på arkadspelet "Food Fight" hade nog passat Uwe Boll och company bättre.

STORY: - "Food Fight", som sagt...

REGI: - Helt utan finess.

FOTO: - Kväljande oattraktivt. Ungefär som att äta två liter gammal gräddglass spetsad med en flaska After Shave.

SKÅDESPELERI: - Vi har sett bättre skådespeleri i "Pekka Kom Och Cyklade". (Om en sådan film hade existerat, alltså.)

MUSIK: - Själlös Techno. (Precis som om man behöver nämna att det är själlöst.)

TEMPO: - Lika bra flyt som i Titanic. (Filmen, alltså.)

ATMOSFÄR: - Stendöd som på ett nyrenoverat bårhus.

UTFÖRANDE: - Förutom Splattereffekterna finns det ingenting som är lyckat med filmen.

REPRISVÄRDE: - Nehej, du - I HELVETE...!