Cut! : Videovåld föder riktigt våld?


• « « « r e t r o •
 
 
 
 

I N F O

 

 
  

PUBLICERAD:

• 24 Augusti 2004 


 

Ö V R I G T

 
 
RETRO:


 


 
 

Vad som i början av 80-talet och inom loppet av några år kom att förändra så gott som hela förhållningssättet till film överhuvudtaget var varken en ny filmgenre eller en ny trend, utan...

Videobandspelaren!

Tre system tävlade om marknaden och VHS gick som segrare ur striden tack vare att många stora aktörer som Disney valde att släppa sina filmer på VHS.

Nu behövde man inte gå till sunkiga biografer och Grindhouses för att se bra skräckfilm utan de gick snart att hyra och se hemma. Och det bästa av allt - Det fanns något för alla smaker och man kunde t.o.m. se filmer som var flera år och t.o.m. decennier gamla. Bland dem alla skelett i utspridda garderober som vissa skådespelare säkert har försökt glömma.

I och med video-explosionen gick det att komma över så gott som allt och de filmer som först och snabbt hamnade i moralpredikarnas korseld var så klart skräck- och Exploitation-filmerna. Och censuren skulle snart följa efter med saxen i högsta hugg.

Det blev det som gav upphov till begreppet "Videovåld" från första början. Många ökända titlar hamnade på Storbritanniens s.k. "Video Nasty"-lista och kopplingen till skräckgenren gjorde att filmer som "Zombie Flesh Eaters", "The Beyond" och "The House By The Cemetery" också hamnade där. Med den luddiga motiveringen att de innehöll "extremvåld som underhållning".

Listan över "Video Nasties" sattes ihop av riksåklagaren i Storbritannien i samband med Video Recording Act Of 1984. Innan detta var det domstolen som beslutade om censur och totalförbud med den minst lika luddiga motiveringen att vissa filmer kan vara obscena och olagliga. Listan över "Video Nasties" (Även känd som "The DPP List".) presenteras och hade från början 74 titlar.

Några finns där av en ren tillfällighet (Fel film med... Fel titel?) som den sorgliga flashback-soppan "Boogey Man 2" (Det är inget skämt att halva filmen består av tillbakablickar till saker som hände i ettan!), men än idag finns där dryga 30-talet titlar som olagliga att köpa, sälja och inneha i Storbritannien. De som "nästan" släppts är alla sönderstrimlade som "Cannibal Holocaust" (Över 5 min. klipp.), "I Spit on Your Grave" (Klippt ca. 7 min.), "Island of Death" och "Anthropophagous". Och några få har släppts fria helt och hållet som "Tenebrae" och "The Evil Dead".

Sverige var ändå lite tidigare med videovåldsbedatten (Med filmcensuren i spetsen som ju har funnits sedan 1911.), vilken blossade upp redan hösten 1980 efter att en scen ur "The Texas Chainsaw Massacre" visades i T.V.-programmet "Studio S".

Filmen totalförbjöds hela två gånger av censuren och det ökade "våldet" skylldes på våldsvideofilmer. Allt var en häxjakt som var fel vinklad från första början. Det var filmer som "Cannibal Holocaust" som blev "Snuff"-filmer i kvällspressen och det är de man skyllde på när någon blev misshandlad eller mördad. Men sedan började man för säkerhets skull dra all sorts film i smutsen - Bara det innehöll "våld".

Under 80-talet ökade trots allt försäljningen av videoapparater (Årets julklapp 1987.) kraftigt och de filmer som censuren klippte och stoppade togs in i Sverige via den svarta marknaden och kopierades bland vänner och bekanta ända ned till sjunde generation då färgerna började försvinna och ljudet blev så dovt att man knappt kunde urskilja dialog. Denna verksamhet hjälpte tyvärr bara till att så diverse myter om de förbjudna filmerna och laddade titlar som "Absurd", "Motorsågsmassakern" och "The Burning" med extra mycket kraft.

Hjälpte förbuden något, då? Minskade våldet i samhället? Naturligtvis inte, men just då var videon ett nytt fenomen och man var i ett panikartat behov av en syndabock. Det blev en enkel och tillfällig lösning tills man märkte att man kanske också borde förbjuda våldsamma datorspel (I slutet av 80-talet.) och rollspel. (I början av 90-talet.) (KULT - Någon som minns och / eller spelade det med stor förtjusning?) Något annat fanns ju egentligen inte att hugga mot, och man ville slippa bli utskrattad genom att säga att "Rock 'n Roll" var djävulens musik. (Men å andra sidan är de här tomtarna alltid 30 år för sena.)

Den inställningen höll inte ens i 10 år, och de som drog i trådarna var inte de sista att upptäcka detta. (Inte för att de någonsin skulle erkänna det, då.)

Censuridkare försökte så sent som 1996 (Och i T.V.) förgäves få igång en ny debatt om det hemska videovåldet, och abortscenen från "Cannibal Holocaust" visades med en massa varningar som är standard inom sensationsjournalistik.

Men vad hände? Absolut ingenting. Inga stora rubriker eller debattprogram i T.V. Den här gången fick även någon chansen att försvara filmen och påpeka att scenen hade ryckts ur sitt sammanhang.

Ungefär samtidigt försvann vissa filmer från sortimentet hos en då mycket känd postorderfirma, men snart fanns titlar från "Eagle 6" och "Video For Pleasure" återigen i hyllorna.

Åtta år senare har fortfarande ingen orkat dra igång debatter och verkligen försöka bevisa att "filmerna" är skadliga. Kanske för att de är dödsdömda från början. Och att underhållningsvåldet blivit så avmagnetiserat att få verkligen orkar bry sig. Det är förmodligen dator- och T.V.-spelens tur att gå igenom något liknande.

Hela diskussionen kan verka banal idag, men den var på dödligt allvar för inte ens 20 år sedan.

Men blir man förr eller senare en seriemördare eller våldtäktsman om man ser tillräckligt många våldsfilmer? Är det så att man till slut inte kan skilja mellan fantasi och verklighet?

I och för sig kan man själv (Och utan att vara psykolog.) dra slutsatsen att det finns lika många reaktioner på skräckupplevelser eller simulerade våldshandlingar som det finns människor som utsätts för dem. En liten procent är på förhand dömd att ta det på helt fel sätt. De som sedan går ut och utför liknande handlingar i det verkliga livet har sedan något att skylla på. Därmed är det nog fel att påstår att våldsamma filmer inte påverkar dem på något sätt. De kan mycket väl fungera som en "förlösare".

Återigen - Något bevis för att det verkligen är så finns inte.

Men de vill gärna få alla att tro det. Så att de kan få vår tids bokbål. Och får de en, så stannar det nog inte där.