No Seven Gateways To HD-Hell


• Real Life Movie Horror •
 
 
 
 

I N F O

 

 PUBLICERAD:

• 1 November 2007 


 

Ö V R I G T

 
 
REAL LIFE MOVIE HORROR:
1. Jakten på oklippta versioner av “Zombie 3”
2. Rip-off koncernen - Still going strong!
3. 274 minusgrader Celsius : Gnället kring skräckfilmer fortsätter
4. Har du några nya Snuff-movies...? - Del II : Videobutiksägaren som ropade “S”-ordet (Och andra extraordinärt vansinniga rykten och irrelevanta anekdoter.)
5. Censur förr och nu - Målningar Vs. film
6. Troll 2 : The Science Of S.B.I.G.
7. It´s shit and you know it will be (Suspiria re-maken suger automatiskt - Del II)
8. Ha lite favorit-Horror / Metal och bli en massmördare du också!
9. Viva Jura
10. Se på “The Last Horror Movie” fyra dygn i sträck och bli en mördare du också!
11. Live i Las Vegas : Stand-up komik med NATO
12. Statens Biografbyrå fick in det som MPAA aldrig kommer att få - Alla hästar i stallet
13. Hyr “Wrong Turn” och bli en mördare du också!
14. Dödens många simulerade ansikten
15. Jävlar! Ett vetenskapligt fenomen...!
16. Hjärnblödningsframkallande skratt vi minns - 1999 A.D.
17. Håll i plånboken! George kommer!
18. Full Moon Entertainment - Där Horror tar slut
19. Ett audiovisuellt mordförsök
20. BBFC Of The Braindead
21. Svaret på frågan : “Vilken är världens sämsta film?”
22. Titta inte nu, för fan...
23. Har du några nya Snuff-movies...?
24. No Flies On A Grey DVD
25. För mycket High Tension för U.S.A.
26. Darkness hos Dimension - Ingen Bra Idé
27. Suspiria re-maken suger automatiskt


 


 
 

Är det bara jag som inbillar mig...? (Förmodligen, men som tur är delar man i så fall inbillningen med några andra pers på den här planeten.) Eller verkar det som om varken HD DVD eller Blu-Ray "kommer igång" på riktigt allvar? Inte på samma sätt som DVD "kom igång" i alla fall - På nolltid och genom att vara ojämöfrbatr-- (Hjärnsläpp. Precis som den här skitdatorn har fått ett par gånger under dagen.) Ojämförbart bättre än alla andra format. Nu snackar jag ju givetvis om det här "igångkommandet" ur ett rent subjektivt Eurocult-perspektiv. Men nog minns jag att man på nätet såg "The Beyond" på DVD till salu bara någon månad efter att man hörde talas om själva formatet. Man drömde nästan våta drömmar om den igen. ("The Beyond", alltså.) Nu har det snart gått två år i fallet HD DVD / Blu-ray. Och här kan man nog skylla på allt från "format-kriget" till att bolagen har sina huvuden i samma röv som exempelvis Paramount har sin träskalle i. För det är som vanligt tillfälligheterna som avgör - Inte att HD DVD och Blu-ray skivor exempelvis är så mycket dyrare att tillverka än DVD. (Några cent hit och dit, vilket givetvis blir några dollar hit och dit om man kostnadsberäknar på t.ex. 5000 ex.)

Men frågan är: Vad exakt är det för seghets-faktorer som skapar detta träsk av skit-seghet? I Oktober 2007 finns det drygt 300 titlar på HD DVD och ca. 350 på Blu-ray. Ingen direkt "explosiv" utveckling med tanke på alla helvilda förutsägelser 2005 om att: "Så här blir det - Punkt slut. DVD-samlingen kan du göra om till en glasunderlägg-samling med filmmotiv, din lättlurade, bakåtsträvande tönt." Och till detta kommer många andra ytterst relevanta frågor som: "Men hur fan kan dyng-rullen “The Last Starfighter” vara släppt på HD DVD och inte “Zombi 2”?" (Erkänn - Det där ÄR pinsamt...!)

HD T.V.-apparaterna sjunker i alla fall i pris, så då måste ju naturligtvis allting annat bara hänga på. Eller gå under likt Video 2000, Ataris Jaguar eller CDTV. När "alla" sedan har råd att köpa en ny T.V. och börjar snegla på en spelare, så vill "alla" förmodligen i samma veva skaffa lite rullar också. För vissa program / serier på T.V. kan ju inte bara sluta sändas, utan de kan också sluta vara bra. Tyvärr verkar det som om väldigt många skiter i vad det är för rullar, bara det är i HD. (När man sedan har skaffat 150 rullar och den bästa är "Transporter 2", så säger jag bara att man en dag kan komma att tänka för sig själv: "Hur kunde jag skaffa så djävla mycket skit?!"

Been there, done that on VHS. Och det kommer inte att ske igen. (Även om man skulle kunna göra det gratis.)

Mass-hypnosen funkar naturligtvis även den här gången, och det fanns ju en tid då man såg på färg T.V. bara för att det var i färg. (Jo, jag är så gammal.) Eller video bara för sakens skull. (Jo, jag är så lite yngre.) För de allra flesta verkar det vara acceptabelt att bolagen vet med sig att de kan skita i den lilla grupp frustrerade geeks som skulle förvandlas till dreglande geeks av att se Schweick piskas med kedjor och korsfästas i 1080p. Att vi inte gör dem speciellt mycket rikare kan de förbise med lätthet. "De kan gott ha sina jävla glasunderlägg.", tänker säkert någon just nu. Så bra, då.

För drygt ett år sedan gjorde jag en lista (Toppen av den listan råkade vara med i krönikan eller vad det nu skulle föreställa.) på de titlar som hade varit bortom trevliga att se i HD. Listan består i dagsläget av ca. 100 titlar. Lite mer än ett år senare - Hur många av dem har släppts? Femton? Nix. Tio. Inte ens det. Tre? Japp. Hela två-- tre av en serie filmer som faktiskt inte är direkt obskyra på något sätt (Längre - Tack vare DVD!) - D.v.s. filmer som "Suspiria", "Zombi 2", "Haute Tension", "Demons"... Och så ett par Mainstream-rullar som "The Descent" och "Silent Hill". De har släppts. (Och de får en verkligen att dregla.) Och "28 Weeks Later" hamnar på listan också.

Alltså. Vad är bekymret? Mer än att "de" hellre vill sälja en miljon "säkra kort" än en miljon "säkra kort" + några tusen aningen mer "osäkra kort"? Distributionsrättigheter kan köpas. Kom igen... Ni har gjort det förr och ni dog inte av det. Skivorna kan tillverkas. Langa bara hit lite Limited Editions av några Argento- och Fulci-klassiker, så ska ni nog se att vi skaffar dem också - En åt gången. När vi väl har skaffat vår förbannade HD T.V. och spelare, d.v.s. Nåväl - De kostar åtminstone inte 10 papp längre, men... Filmerna, då?! Var är filmerna...?!!

De som nu släpps hamnar så klart obönhörligen under luppen på ett helt annat sätt än vad de första DVD-filmerna gjorde. Där var det en aha-upplevelse utan dess like och man tänkte bara: "Fan så mycket bättre än en kass VHS. Skitbra." Det är naturligvis lätt att jämföra en HD-utgåva med DVD-varianten och skapa sig en bild om hur "perfekt" borde se ut i 720p eller 1080p. Men samtidigt verkar det som om bilden på HD-utgåvan förmodligen aldrig kommer att göra precis alla nöjda och glada. Man kommer ändå att leta efter skavanker i överföringen. Och dessutom hitta dem i nittionio fall av hundra. Lite grynighet i någon enstaka scen kommer inte att göra filmen sämre - Speciellt inte om grynigheten redan fanns där från början. Det förstör inte "helhetsupplevelsen". Den här gången heller.

Anta nu ändå att bild och ljud tekniskt sett är så bra det kan bli på ett visst format - HD DVD, säger vi. Då har istället själva filmbolaget oftast gjort bort sig genom att "glömma" att ta med t.ex. Dolby TrueHD 5.1.-spåret och bara inkludera Dolby Digital Plus 5.1-spåret. Bara för att de kan. Av ren, gnidig jävelskap. Bara för de ska kunna "reservera" det extra bra ljudspåret till någon kommande Über-release och försäkra sig om att vissa kommer att köpa den också. Men då är det i sin tur något annat fel på den. Det här händer så ofta att det inte på något sätt kan vara en slump.

Det är alltså samma grej i repris på många sätt. Men det kommer en dag då det inte spelar någon större roll att det får plats 50 Gb på en Blu-ray skiva och "bara" 30 på en HD DVD. Inte om man inte kan få tag på de filmer man verkligen vill se. I HD.

Så det verkar som om DVD förblir Kulthorror-nördarnas format oavsett vem som vinner det tredje format-kriget. Ett bra tag till i alla fall.