Så stoppar vi patetiska censurivrare


• Lens Flare! : April 2007 •
 
 
 
 

I N F O

 

 PUBLICERAD:

• 14 April 2007 


 

Ö V R I G T

 
 
LENS FLARE!:
1. Fan, Det É På Riktigt » Best Worst Movie
2. Fan, Det É På Riktigt » The Real Cannibal Holocaust
3. Skitsnackaren och Halmdockan hälsar så gott
4. Fan, Det É På Riktigt » Once Upon A Time In Norway
5. Test » DVD-Reparationskit
6. Slösa bort lite tid med “The Euroslasher”
7. Gamla DVD-försäljningstrick som även är “Blu-ray”-säkrade
8. Mys-skräcken har 1000 brunögon » The Wicker Man (2006)
9. Cinemalfunctions » Alone In The Dark
10. Cinemalfunctions » House Of The Dead
11. Fan, Det É På Riktigt » Grizzly Man
12. KULT - Döden Är Bara Början
13. 63 minuter sketcher med “Studio S”
14. Slutet På VHS-Eran » Del III : 90-talet sög oavsett
15. Digital Holocaust
16. Gammal skåpfilm » Afganistan - The Last War Bus
17. Halloween : Filmtajm Djävlar Anamma!
18. Slutet På VHS-Eran » Del II : Piratkopior köpes till varje pris!
19. Slutet På VHS-Eran » Del I : X-rental-freaksen Vs. Bootleg-svinen
20. Forskare : Skräckfilm är bra för hälsan
21. Ät skit, Antipiratbyrån!
22. Sjuk i huvudet nu?
23. 50 filmer som skrev historia
24. Läskiga Grejer - 1982 A.D.
25. Hellre oseriös än en av de där
26. Den Slutgiltiga Plagiatören
27. Insikten Om Utsikten Över Sanningarnas Fundament
28. Forbidden Forest
29. Fattiglappens Widescreen T.V.
30. Halloween : Idiotisk Trick Or Treating


 


 
 

Att någon försöker dra igång en ny häxjakt mot "våldsfilm" i Aftonsleazet just den 1:a April är kanske en indikation om vad det hela är i grund och botten - Ett gammalt slitet Aprilskämt som var marginellt kul 1980 och som nu genererar lite ansträngda hånskratt enbart för att man tycker synd om den som yttrade det för hundrade gången. Naturligtvis kommer det inte som en överraskning att det är favoriternas favorit i repris som dras in i kulspruteelden för sjätte gången. Ni kan namnet på den, mina damer och herrar! - Det börjar på "Motorsågsmassakern" och slutar aldrig att göra vissa individer upprörda. Ja, säg gärna till om det blir tjatigt!

Dagens storm i vattenglaset grundar sig på ett tidigare fall där "Ämbetsmannen" (Som egentligen heter något.) inte lyckades väcka åtal mot en importör av dator- och T.V.-spel. (En bit av systemet fungerar uppenbarligen.) Yttrandefrihetsmålet sket sig således när importören friades av juryn.

Precis så som det skall vara, alltså.

Men häxjakten var det! Den börjar i enhetlighet med alla andra häxjakter med en liten lögn - Det påstås att "i stort sett vilket våld som helst kan visas på bio". Då de här människorna syftar garanterat på större, "vanliga" biografer, så finns det inte en gnutta sanning i det påståendet - Sådant som "Ämbetsmannen" har hemma i sin bokhylla i drivor, d.v.s. djur- och barnporr, extrem våldsporr och "Snuff", visas inte och kommer inte att visas på bio. Så återigen är det filmer som "Hostel" och "Saw"-rullarna som har trampat på några ömma, variga tår.

Men gnället mal på. Djävligt långsamt kan det tilläggas - Ca. sex år (6!) efter att "Motorsågsmassakern" släpptes ocensurerad på DVD vaknar "de" till liv och börjar fasa över hur det kunde bli så. "Debattören" är förvånad över att "Ämbetsmannen" inte har satt sig in i hur Statens Biografbyrå i skrivande stund verkar sedan närmare tolv år tillbaks. Är det ärligt talat något att bli förvånad över? De har ju redan den gamla syndabocken som kan och skall beskyllas för allt från nageltrång till folkmord. Plus att det inte är första gången som "de" inte sätter sig in i ett visst ämne. Det är oerhört beklämmande att använda ett i mitten av 90-talet taget beslut som bränsle för att skapa någon imaginär hotbild ur ingenting och som "folket" ska förväntas reagera över. (Det nämns lite passande i förbifarten lite längre ned att "filmer [som] släpps igenom oavsett innehåll" minsann bara gäller biograf-film.

Aha. Filmer som existerar, alltså.

Minns ni datorspelen på 80-talet där man bl.a. "kör över gravida kvinnor med bil"? Det där var riktiga klassiker som "de" säkert febrilt sökte efter! "Problemet" var ju bara att de inte råkade typ existera sedan när de skulle granskas och åtal skulle väckas hit och dit. (Det enda de kunde klämma fram var Palace Softwares "The Barbarian".) Men då hade humorprogrammet "Studio S" redan gjort enormt mycket skada i folksjälen och debatterna kunde hållas vid liv i skuggan av "Videovåldet". Om sedan ett fragment av påståendena var sanna - Det var även skit samma... Så... Muta gärna fler kids med burgare från McDonalds! ;)

"Debattören" påstår vidare att det inte är svenska folkets vilja att "Motorsågsmassakern" "numera visas helt oklippt". Och de har naturligtvis kollat upp försäljningssiffrorna eller fått högvis med arga brev där innehållet kan sammanfattas med meningen: "Det här är inte min vilja!"...? Bullshit som passerat matsmältningssystemet tre gånger - Den del av befolkningen som vill köpa filmen vill se den oklippt. Det kan inte vara så svårt att begripa.

Två "lösningar" på "problemet" tas upp i artikeln:

Den ena är att strukturera om Statens Biografbyrås ansvarsområde (De får ståfräs när de ser hur MPAA verkar och drömmer om något liknande här i Sverige.) och den andra är att avskaffa myndigheten helt och hållet. "De" vill med lite andra ord ha möjligheten att dra vilken film som helst inför rätta som inte faller "dem" i smaken och till följd av det granska den under "Olaga Våldsskildrings"-luppen. (Och utan tvekan kunna töja på reglerna när det passar i förbifarten.) Detta är nämligen inte genomförbart efter att en film väl har godkänts av Statens Biografbyrå. Makalöst. För det finns väl inte en chans att en film skulle importeras på annat håll om den skulle råka bli totalförbjuden? Herr Skitdålig Idé (En man som brukar kläcka fruktansvärt usla idéer och som lustigt nog döptes efter sin oförmåga att komma med bra förslag.) klurar inte ihop sämre lösningar.

"De" är bara intresserade av att skända och förstöra... "De" kommer aldrig att förstå att en film bara är en film... "De" vill vara dina föräldrar livet ut och bestämma vad du ska få se...

Våldsamma datorspel och filmer ska varken åtalas eller fällas - Punkt slut. Lika lite som annan konst. Det är de här självgoda bakåtsträvarna som är ett hot mot demokratin. Säga vad man vill om Gunnel Arrbäck, men hon har hjärtat på rätta stället. Den 6:e Juni 2001 var en historisk dag - "Motorsågsmassakern" släpptes igenom oklippt tack vare hennes insats. (Inte lika historisk var den 3:e Mars 1994 då det krävdes två klipp på sammanlagt 50 sekunder. Men i den sits som Statens Biografbyrån befann sig i då med "Studio S" som en alternativ spökhistoria flåsandes i nacken, så kan man nästan förstå resonemanget även om klippen givetvis är oförsvarbara och omöjliga att säga något som helst positivt om.)

Undrar vad "våra" barn ska säga och tänka:

-"Jo, min son eller dotter. När vi var små och unga, så fanns det en del människor som klippte bort saker i filmer som de inte ville att man ska få se."

-"Ljuger du en gång till tar jag fram slagträet, gubbjävel."

Ingen kommer att tro på oss...! Hjälp! Och så vidare...

"Denna film, som blev en chock för många på grund av sin vidrighet för drygt tjugofem år sedan, när några korta sekvenser ur den visades i ett tv-program, och röster höjdes från många håll, inte minst från politikerhåll, om kraftfulla åtgärder, ska alltså i dag anses som acceptabel och rumsren."

Och gissa vad?! De kulturella referensramarna står inte heller stilla om nu någon inbillade sig det. (Gratulerar, förresten - Du har precis genererat lite mer intresse hos någon som inte har sett filmen än.)

Övertydligheten i självklarheterna börjar närma sig en nivå som kan liknas vid följande scen i en film: Tänk dig en närbild på en klocka som är 13.35. Med en speakerröst som säger: "Oj då! Klockan är visst fem över halv två!". Med en bildtext som det står 1.35 PM på.

Samma grejer... Gång på gång på gång på gång... Det kommer aldrig att ta slut...

"Därför finns de våldsvideofilmer som fälldes på 1980-talet återigen att hyra och köpa."

Visst är de bra, gubbar?

"Så stoppar vi våldsfilm" var i och för sig mottot redan på 80-talet. Det gick jävligt bra, hör ni... Det är extremt tillfredsställande att se dessa censurkåta representanter för "etik och moral" misslyckas gång på gång. Nu fattas bara någon kristen, dum jävla Bibelviftande präst som ska varna för något som varken existerar eller är speciellt farligt.

Sedan ska vi nog se att vi har en light revival på stolligheterna från förr rullandes i en fin liten utförsbacke. Men byt för fan ut "Motorsågsmassakern" mot något annat nu.

Eller ännu bättre:

Ge upp.