Gammal skåpfilm » Afganistan - The Last War Bus


• Lens Flare! : Mars 2007 •
 
 
 
 

I N F O

 

 
  

PUBLICERAD:

• 21 Mars 2007 


 

Ö V R I G T

 
 
LENS FLARE!:
1. Fan, Det É På Riktigt » Best Worst Movie
2. Fan, Det É På Riktigt » The Real Cannibal Holocaust
3. Skitsnackaren och Halmdockan hälsar så gott
4. Fan, Det É På Riktigt » Once Upon A Time In Norway
5. Test » DVD-Reparationskit
6. Slösa bort lite tid med “The Euroslasher”
7. Gamla DVD-försäljningstrick som även är “Blu-ray”-säkrade
8. Mys-skräcken har 1000 brunögon » The Wicker Man (2006)
9. Cinemalfunctions » Alone In The Dark
10. Cinemalfunctions » House Of The Dead
11. Fan, Det É På Riktigt » Grizzly Man
12. KULT - Döden Är Bara Början
13. 63 minuter sketcher med “Studio S”
14. Slutet På VHS-Eran » Del III : 90-talet sög oavsett
15. Så stoppar vi patetiska censurivrare
16. Digital Holocaust
17. Halloween : Filmtajm Djävlar Anamma!
18. Slutet På VHS-Eran » Del II : Piratkopior köpes till varje pris!
19. Slutet På VHS-Eran » Del I : X-rental-freaksen Vs. Bootleg-svinen
20. Forskare : Skräckfilm är bra för hälsan
21. Ät skit, Antipiratbyrån!
22. Sjuk i huvudet nu?
23. 50 filmer som skrev historia
24. Läskiga Grejer - 1982 A.D.
25. Hellre oseriös än en av de där
26. Den Slutgiltiga Plagiatören
27. Insikten Om Utsikten Över Sanningarnas Fundament
28. Forbidden Forest
29. Fattiglappens Widescreen T.V.
30. Halloween : Idiotisk Trick Or Treating


 


 
 

Det här är en slags recension från April 2004 när vårkänslorna var i maximalt upplopp och det mesta var likvärdigt med horribelt. Texten skrevs för en sajt där (uppskattningsvis) nästan 0,1% av besökarna kände till vilka Bobby Rhodes och Giovanni Lombardo Radice är. (Häromkring räknar jag givetvis kallt med att summan är ca. 99,9%.) Så enbart för att dessa gentlemän är med i "Afganistan - The Last War Bus (L'ultimo Bus Di Guerra)", så känner jag ett starkt behov att uppmärksamma filmen igen.

Pierluigi Ciriacis "Afganistan - The Last War Bus" är känd som "War Bus Commando" "Warbus 2", vilket indikerar om att det är en uppföljare till Ferdinando Baldis "Warbus" från 1985. "Warbus 2" hade premiär den 15:e Mars 1989 och jag blir förkrossad om inte köerna till biograferna ständigt var minst 100 meter långa och inte gatustrider bröt ut när inte extra föreställningar sattes in p.g.a. slutsålda biljetter.

Filmen skrevs av ingen annan än Dardano Sacchetti och detta kanske är orsaken till att filmen åldras som ett gott vin. (Som ingen har pissat i.)

Ja, ja. Här är då texten:

---

Mark Gregory (B-actionhjältarnas okrönta konung.) är Johnny Hondo - En enmansarmé som har hela världen som sin arbetsplats. I filmens början fritar han en kille som ryssarna tagit som gisslan. (De måste vara ryssar eftersom de ibland säger "Da" och har bilder på någon Stalin-liknande snubbe hängande på väggen.) Efter att ha gjort den ryska armén hälften så stor så kommer en helikopter som räddning. Så kan en dag i Johnnys liv se ut.

Sedan åker han hem till Montana i U.S.A. (Fast jag kan sätta en peng på att de aldrig lämnade Italien när de gjorde filmen, så Italien får agera som U.S.A., Afghanistan, Pakistan och Sovjetunionen.) Johnnys farsa råkar vara döende och ber honom att göra ett sista uppdrag för att upprätta familjens heder. Uppdraget går ut på att dra iväg till Pakistan och hitta en gömd skolbuss som innehåller topphemliga grejer... (Dokument och sånt, vet ni.)

Väl i Pakistan får han träffa gruppen han ska hämta bussen tillsammans med. De är de vanliga typerna man hittar i kliché-fyldda actionrullar från de senaste 30 åren. Skillnaden här är att denna gruppens befälhavare tydligen är rädd för regn. Därför kan de inte dra ut i strid förrän det blir uppehåll. Men Johnny hoppar själv ned ca. 13 mil från "målet" eftersom MIG-planen redan är på väg. Men med farsans automatpicka (Som Johnny fick på hans dödsbädd.) och lite tur ska han nog kunna fixa det här. På pappret låter det ju som en helt vanlig dag på jobbet för Johnny Hondo...

För att göra handlingen snäppet mer spännande finns det någon typ av "sanning" bakom uppdraget som Johnny helst inte ska få reda på. Under tiden mejar han ned pakistanier (De ser ut som ryssarna, bara det att de har gröna uniformer och helskägg.) Gruppen som skulle hjälpa Johnny blir också handlingsförlamad när de får veta att det finns fiender bakom "fiendens linjer". (Vad förväntade de sig?)

Actionscenerna i "Afganistan - The Last War Bus" är hyfsat snyggt filmade även om de inte är spännande för fem öre p.g.a. dess ofta taffliga utförande. Och så smattrar 80-talssyntharna / trummaskinerna ganska fint på soundtracket så att man vet när det ska vara actionfyllt och tufft. Johnny fortsätter att vara hård som sten - Helikoptrar totalförstörs med hagelgevär och fienden siktar blint och hoppas på det bästa. Efter språngmarschen på flera mil är Johnny varken svettig eller dammig och tröjan med polokragen är ren och fin.

Sedan träffar han grabben Kabir och hans syster Rawa som är de enda överlevande från när onda ryssar dödade alla i deras by. Det hela är det så kallade lugnet före stormen (Eftersom precis hälften av filmen gått.) just när Johnny hittar skolbussen. Tyvärr hindras hans vidare framfart av en ondare pakistansk kapten som tillfångatar Johnny och spöar honom lite.

Rawa räddar dagen och när Johnny befriat lite amerikansk gisslan som omväxling (Farsgubbens polare.) så gäller det att kvickt få igång "The War Bus" och helst dra därifrån...

Kommer det att lyckas eller kommer de onda ryssarna att sabba allt...?

Ja, helt lättgissat är det inte, måste man väl erkänna.

Eurohorror-freaks lär känna igen två av birollsinnehavarna - Giovanni Lombardo Radice som gisslan med ett kliande avtryckarfinger och hårdingen Bobby Rhodes (Som borde blivit "vår" generations Richard Roundtree - Ännu ett tecken på att det inte finns någon som helst rättvisa i världen.) från bl.a. "Demons" och "Demons 2". Han står för de one-liners som är roligast i hela filmen. Tro det eller ej, men de är inte många.

Titeln luras lite också - "Afganistan - The Last War Bus". Det är alltså inte landet Afghanistan som är den sista "krigsbussen" utan bussen finns... I Pakistan...?

Petitesser kallas sådant här med ett lite finare språk.

(P.C.-spelet "Counter Strike" må vara populärt, men den populariteten kunde lika gärna ha tillfallit ett spel som bygger på "Afganistan - The Last War Bus".)

Sammanfattningsvis kan man säga att det finns sämre actionrullar, ett gäng som är ungefär lika taskiga och så en hel hög som är bättre. Efter att ha sett "Afganistan - The Last War Bus" fick jag en tanke som gick runt i skallen om och om igen: "Det är nog något fel på mig som såg filmen frivilligt."

Detta kan ses som en stor förändring åt det bättre hållet om man jämför med tanken som dök upp efter att samma kväll ha sett "Excessive Force", "Project Shadowchaser" och mini-serien "Intruder" som var något i stil med: "Jag blir hellre sprutnarkoman än ser en film igen... Eller rörliga bilder överhuvudtaget."

---

Ja, det var riktigt illa ställt där ett tag, och då syftar jag på den näst sista paragrafen. När det skrevs var undertecknads omdöme ännu mer grumligt än vad det är nu. För efter ett celluloid-Hantavirus som t.ex. "The Island" framstår "Warbus 2" som en mästerlig klassiker.