#5 : Horror will survive but what will be left of it?


• Sista Ledaren! •
 
 
 
 

I N F O

 

 PUBLICERAD:

• 28 Februari 2007 


 

Ö V R I G T

 
 
SISTA LEDAREN!:
1. #16: Det är inte riktigt slut än
2. #15: Världsmästarna i förhalning
3. #14 : Huset som Lucio byggde
4. #13 : Ropa ut dårarna
5. #12 : 30 års misär - Vem behövde “Studio S”?
6. #11 : Upphetsad över HD DVD / Blu-ray än nu?
7. #10 : Detta har änna hänt, typ, liksom, vet la du...
8. #9 : Desperation som bränsle i jakten på det “absoluta”
9. #8 : Stöd svensk Horror
10. #7 : Version III <3 Firefox = Sant LOL
11. #6 : Den som söker med sökord ska finna... Inte ett skit!
12. #4 : God Jul? Varför inte ett gott liv istället?
13. #3 : Upphetsad över HD DVD / Blu-ray än?
14. #2 : Läser du den?
15. #1 : Ge efter för dina begär!


 


 
 

Har inte filmindustrin egentligen alltid sett ut som den gör nu och nyss? En trend kommer och går relativt snabbt (Vissa mer seglivade än andra.) och i dess kölvatten följer alltid en klick mer eller mindre desperata filmskapare som till varje pris försöker mjölka ut några få dollar mer ur dödfödda uppföljare eller skamlösa plagiat som får en att rodna.

"Inget nytt under solen.", kan man väl bara säga. Trenderna styr och utplånar samtidigt.

De speciella skräck-trenderna har tacksamt nog alltid sett lite annorlunda ut genom åren beroende på vilken film som legat till grund för "trendsättandet". (Hur hade egentligen "Survival Horror"-genren sett ut idag utan "Texas Chainsaw Massacre"?) De har alltid slagit nedifrån och haft sin beskärda del nedgångar, men de har även präglats och formats av några milstolpar som hållit det hela vid liv och gett andra subkulturer en välbehövlig skjuts. (Om man tycker att det finns många liknande filmer från en och samma period - Tänk då vad mycket både gammal och ny musik / konst det finns som skapats under inflytande av dessa filmer.)

Något ytterst fascinerande och märkligt har ändå hänt på bara några år. Mitten på 2000-talet är fortfarande en exceptionellt föränderlig tid till skillnad från mitten 90-talet. Allting verkar ha förenats precis i rätt ögonblick och det började med begreppet "Internet" när Horror praktiskt taget låg i ruiner och det kom ytterst få filmer som var av någon större betydelse. Influenserna kom, som de ofta gör, från Underground-sidan. Först nu på senare år har effekterna märkts av på allvar. Hur "Underground" och "Mainstream" närmat sig varandra.

Om man ser bakåt på det senaste decenniet, så inser man hur det hela tog en helt annan vändning mot något rikare och bättre som genom några trollslag - Som av en ren tillfällighet släppte DVD-formatet lös "något" bara en kort tid efter att "Internet" blev en del av "vår" vardag, vilket på något symbiotiskt sätt ledde till ett bra / omvänt Moment 22. De gamla kultfilmerna, de "bortglömda" klassikerna, fick mer och mer uppmärksamhet tack vare nätet och tack vare efterfrågan vågade bolag börja satsa på att släppa dessa klassiker. (Och hade de inte släppt dem, så hade de ju inte fått ännu mer välförtjänt uppmärksamhet.) Det hade förmodligen inte hänt annars och att föreställa sig en tid utan vare sig det ena eller andra är snudd på omöjligt. Utan Internets drivkraft hade inte DVD-industrin exploderat som den gjorde. Inte så snabbt i alla fall.

Allt det här ledde givetvis också till att de slumrande vibbarna från förr gav mer inspiration till genren (Vilket också egentligen är ett svammelbegrepp.) som sådan. Man började märka att det inte bara längre gjordes hel- och halvtaskiga filmer efter samma mallar utan att kreativiteten sakta men säkert började flöda igen - En ny generation filmskapare reste sig ur ingenstans och även de gamla rävarna började hitta tillbaks ut ur mörkret. Slashers som gjorde att folk började få upp ögonen för skräck igen började titta åt ett annat håll som redan då hade blivit aningen mer välbekant - Det enkla och klassiska lockade igen. Men det mesta befann sig fortfarande på en publikvänlig nivå.

Det har egentligen varit först nu (D.v.s. mitten av nolltalet.) som Splatter och våldsamma skräckfilmer börjat bli någorlunda rumsrena via hela "Survival Horror"-grejen. Jag menar, några av dem går på stora biografer. ("Hostel" är ett bra exempel på detta. Och om "Saw"-trilogin kan man inte säga något annat än att den var en av de friskaste fläktar på mycket länge.) När man ser att kritikerna delar ut ettor och överkryssade betygssymboler på löpande band vet man att det går åt rätt håll igen - Det måste existera en motkultur i en hälsosam värld av Horror. Annars "dör" båda sidor, precis som i slutet av 80-talet.

Det kommer säkert att nå den olyckliga vändpunkten igen någon gång och det sägs att historien återupprepar sig tills vi lärt oss något. Men kanske behöver inte just den här historien gå i repris med tanke på hur rätt allting känns. Och vad djuriskt coolt det vore om HD DVD / Blu-ray inte slår igenom ordentligt förrän Horror-fansen får sitt lystmäte i form av... Ja, ni vet...