#4 : God Jul? Varför inte ett gott liv istället?


• Sista Ledaren! •
 
 
 
 

I N F O

 

 PUBLICERAD:

• 17 December 2006 


 

Ö V R I G T

 
 
SISTA LEDAREN!:
1. #16: Det är inte riktigt slut än
2. #15: Världsmästarna i förhalning
3. #14 : Huset som Lucio byggde
4. #13 : Ropa ut dårarna
5. #12 : 30 års misär - Vem behövde “Studio S”?
6. #11 : Upphetsad över HD DVD / Blu-ray än nu?
7. #10 : Detta har änna hänt, typ, liksom, vet la du...
8. #9 : Desperation som bränsle i jakten på det “absoluta”
9. #8 : Stöd svensk Horror
10. #7 : Version III <3 Firefox = Sant LOL
11. #6 : Den som söker med sökord ska finna... Inte ett skit!
12. #5 : Horror will survive but what will be left of it?
13. #3 : Upphetsad över HD DVD / Blu-ray än?
14. #2 : Läser du den?
15. #1 : Ge efter för dina begär!


 


 
 

Jag ska inte låtsas. Jag har inte ens brytt mig om att ta fram den elektriska ljusstaken i år och ställt den i fönstret fast alla andra har gjort det.

Ja, den årliga hysterin ångar och maler på - Tidigare och tidigare för varje år. Känns det inte som om snaran dras åt än en gång och lite hårdare än förra året? Lockar inte dussinet julsnapsar och dunken med HB lite mer nu än igår? Känns det som om man inte hinner med allt och att hela världen är emot en...? Det är en helt korrekt känsla - Man kan fysiskt sett inte hinna med allt. Hur mycket man än försöker, så finns det alltid något som inte blir klart. Det finns alltid någon som blir besviken. Och efteråt - Hur många gånger kan man på fullaste allvar säga till sig själv: "Det var en kaotisk och hektisk jul, men det var värt varenda sekund."...?

Inte så många, eller hur?

Jag har upplevt högst två jular som inte har fått några för mig närstående och extremt betydelsefulla människor att må sämre - Antingen p.g.a. stress, förväntningar eller för att personens ansträngningar på något sätt inte räknas / uppskattas tillräckligt. Annars har julen aldrig varit det den borde vara - Rolig, rofylld och fylld av värme. Inte för de jag tänker på och har i mitt hjärta. Och det smärtar. Allt p.g.a. någon kommersialiserad "högtid" som känns falsk och påklistrad ända ned till symboliken.

Jag har inte något emot själva konceptet: "Ge presenter till människor man älskar eller tycker om." Absolut inte det minsta fel i det. (Ännu konstigare vore jag väl annars.) Men varför lägga det på en enda dag - Nästan mitt i vintern dessutom...? Ge bara bort något när du spontant vill visa din kärlek eller uppskattning för någon annan människa och känn glädjen över det - Skit samma om det är i mitten av Januari eller i slutet av September. Jag har heller ingenting emot det som är bland det viktigaste som finns för alla sortens flockdjur - Gemenskap. Men varför i hela friden har man bantat ned den till en (EN?!) dag där den på något sätt blir mer betydelsefull än på någon annan dag under året? Är det bara för att vissa ska känna sig utanför vid något "heligt" tillfälle?

"Fuck that shit.", som de säger lite längre ned i sydvästlig riktning.

Man hör mycket idiotiska motiveringar genom tiderna - "Det är en dag då hela familjen kan samlas och umgås." Om det bara är på en dag man kan göra det och dessutom under konstlade och organiserade former, så är det inte mycket till sammanhållning i den familjen. "Man ska vara snäll på julen." - Nej, man ska vara snäll varje dag och minst trefalt mot sådana som behandlar en schysst tillbaks. Punkt slut. Det ska inte vara medvetet och det ska inte vara en ansträngande handling. (Vissa tror bara att de kan säga vad som helst till andra människor och blankt skita i om det sårar dem eller inte. Ifrågasättandet av det brukar ofta nonchaleras med ett skenheligt och självgott sätt som gör att man omedelbart vill vända dem ryggen.)

För det finns väl få saker som irriterar en mer än att få en present av en person som simulerar värme och mänsklighet runt jul men som övriga dagar av året beter sig som ett rövhål? (Skrattar åt / snackar skit bakom ryggen på en samt har roligt / mår bra på ens bekostnad?) Fast man kan ju alltid förstöra presenten och låta vederbörande få reda på det. Det borde vara en effektiv markering med innebörden: "Dra åt helvete. Jag vill inte ha dig i min bekantskapskrets." och "Kom aldrig någonsin med fler presenter, för de kommer på sin höjd att användas som dörrstopp eller frisbees."

Låt oss säga att du avskyr senapssill och får 36 burkar senapssill i julklapp. Det är ett solklart fall som riktigt bländar - Personen som gav dig presenten hatar dig och vill att du ska må sämre alla dagar och inte bara 364. Ängeln med de svarta vingarna säger: "Sup honom full och sparka ut kuksugaren i kylan. Kolla om inte hypotermi kan ge det där Satans kräket lite perspektiv på tillvaron." Låt oss sedan anta att du får en present som du varken har nytta av eller gör dig gladare. Personen som gav dig presenten har inte brytt sig ett djävla dugg om att ta reda på vad du gillar, uppskattar eller älskar. Ängeln viskar: "Spetsa fanskapets glögg med råttgift och kolla om den jäveln är så kaxig på akuten med en vattenslang i röven."

Jo, just det - "Kalle Anka" på Julafton är ren bedrövelse också. "Det är tradition." Nej, det är effektiv hjärntvätt som pågår från det att man börjar uppskatta rörliga bilder. Vad som helst skulle kunna hamras in på samma sätt. Någon ond jävel med pengar vill bara att man ska associera "Disney" med "glädje". "Efter Kalle Anka fick vi presenter, så det var alltid en glädjens stund." Ja, problemet är bara det att den glädjen inte är direkt relaterad till just Kalle Anka. Hade t.ex. farsan aldrig kommit tillbaka efter att ha "köpt tidningen", utan flytt utomlands med en prostituerad tjej, så hade inte Kalle Anka varit så jävla kul de kommande åren, va?

Kan man på fullaste allvar påstå att just den timmen någonsin har gjort en det minsta gladare? Exakt. Det är presenterna och ingenting annat. Men jag tror på fullaste allvar att det där som "julen" ska vara "reseverad" för kan existera i ens tillvaro året om.

Jag hoppas i alla fall innerligt att Du, godhjärtad som du är och aldrig skadar någon annan människa medvetet, får må bra alla dagar och inte bara den 24/12. Låt ingen dum jävel få Dig att tro att du är sämre eller mindre värd än personen ifråga.