Halloween : Filmtajm Djävlar Anamma!


• Lens Flare! : Oktober 2006 •
 
 
 
 

I N F O

 

 PUBLICERAD:

• 21 Oktober 2006 


 

Ö V R I G T

 
 
LENS FLARE!:
1. Fan, Det É På Riktigt » Best Worst Movie
2. Fan, Det É På Riktigt » The Real Cannibal Holocaust
3. Skitsnackaren och Halmdockan hälsar så gott
4. Fan, Det É På Riktigt » Once Upon A Time In Norway
5. Test » DVD-Reparationskit
6. Slösa bort lite tid med “The Euroslasher”
7. Gamla DVD-försäljningstrick som även är “Blu-ray”-säkrade
8. Mys-skräcken har 1000 brunögon » The Wicker Man (2006)
9. Cinemalfunctions » Alone In The Dark
10. Cinemalfunctions » House Of The Dead
11. Fan, Det É På Riktigt » Grizzly Man
12. KULT - Döden Är Bara Början
13. 63 minuter sketcher med “Studio S”
14. Slutet På VHS-Eran » Del III : 90-talet sög oavsett
15. Så stoppar vi patetiska censurivrare
16. Digital Holocaust
17. Gammal skåpfilm » Afganistan - The Last War Bus
18. Slutet På VHS-Eran » Del II : Piratkopior köpes till varje pris!
19. Slutet På VHS-Eran » Del I : X-rental-freaksen Vs. Bootleg-svinen
20. Forskare : Skräckfilm är bra för hälsan
21. Ät skit, Antipiratbyrån!
22. Sjuk i huvudet nu?
23. 50 filmer som skrev historia
24. Läskiga Grejer - 1982 A.D.
25. Hellre oseriös än en av de där
26. Den Slutgiltiga Plagiatören
27. Insikten Om Utsikten Över Sanningarnas Fundament
28. Forbidden Forest
29. Fattiglappens Widescreen T.V.
30. Halloween : Idiotisk Trick Or Treating


 


 
 

All right. Så man kan inte alltid få / ta det man vill ha - Skammen finns där som en riktlinje och nykterheten är som en efterhängsen feberyra. Då kan man kallt räkna bort allt vad traditionellt Halloween-firande heter. Men kvällen är ändå dömd att bli horribel bortom all mänsklig uppfattningsförmåga - Ett gäng kids snodde ditt halvkilo godis tidigare och / eller gravölen (Som fanns där som en säkerhetsåtgärd givetvis - Ingen behöver nödvändigtvis ha dött.) tog slut för långt över ett dygn sedan.

Det ser bara mer och mer illa ut.

Tyvärr har de döda varken någon förståelse eller något änglatålamod för sådana här jordiska petitesser - De vill bli ihågkomna som alla andra. Känna gemenskapen, ni vet. Den sista Oktober är här och både Samhain och "Día de los Muertos" hänger på där i början av November innan det är dags för Allhelgonahelgen. (Alla Helgons Dag infaller som bekant alltid på den första lördagen efter 31/10.) Så det betyder runt en veckas minnesstunder och hedrande - Det gäller naturligtvis både de som hade fredagen den 13:e som sin lyckodag och de som inte längre är bland oss.

Men hur man än till leda vrider och vänder på allt, så ser det ut som man för en gångs skull inte har något annat val än att stanna hemma och... Och göra vad?

Glo på filmer förstås. (Finns det något annat?)

Vi måste se ytterligheterna i andra änden av skalan. D.v.s. motsatsen till att "häcka hemma spiknykter". Allt beror på hur starkt brinnande det personliga intresset är för betraktandet av fyllecellers inredning eller hur helig man tycker stunden är när man vaknar och märker att ens T-shirt är stel av en torkad pizza som man rätt så ofrivilligt fick ur sig för fyra timmar sedan. "Får man inte åka ambulans är det ingen idé att festa alls.", har säkert någon utan tvekan vis person sagt vid något festligt tillfälle.

Alternativet är insupande av finkultur som saknar tydligt definierade ramar. Vi måste nu utgå från att man får åstadkomma det mesta på egen hand. Målet blir något så okomplicerat som några tysta halvdygn (Flera gånger effektivare än en ynka "tyst minut" är det då helt säkert.) för att man helhjärtat ska kunna ge Det Okända en meditativ tanke via det universella som förenar oss med det som kommer efter och innan livet.

"Mankind's first, oldest and greatest enemy - Death itself."

Man kan dock bara (Utan livsfara och flykt från sina förpliktelser inblandade.) närma sig Det Okända genom några härliga skräckfilmer som behandlar ämnet i alla fall någorlunda närgånget. Man behöver inte någon tydligare förklaring. Det omedelbara problemet är bara att T.V.-kanalernas utbud av Halloween-rullar oftast inte har det enorma extra som krävs för att den lugna tillställningen ska bli en lyckad all-nighter.

Vad gör den desperata när desperationen sparkar in skallen på en som en snedtändning beväpnad till tänderna med ånger, skam och ett hopplöst sug efter en återställare / kick? (Choklad för vissa, bensinmjölk och skokräm för andra, bra Horror för några få - Allt beror på vilken inställning man har till begreppet "njutning".) Man springer ned till videobutiken - Självklart. Varför tänkte man inte på det?! Men... Man hinner inte långt förrän man upptäcker att allt bra är uthyrt. Någon eller några hänsynslösa serieparasiter hade vid något tillfälle fått samma briljanta idé som du. (Det var därför man inte tänkte på det!)

Tillbaks hem igen.

Det är dags att sluta sura och göra en panna (Åtta-tio koppar.) kaffe först och främst i kampen mot sömnigheten. Sömnigheten (Inte det samma som tröttheten.) funkar som så att det då och då kommer en svacka då det är optimalt att gå och lägga sig, men som i själva verket är en av de sämsta idéer man kan kläcka om man hade tänkt kolla på film. Runt 16-18 timmar efter att man vaknade brukar den komma med en till tre timmars (Detta är givetvis individuellt.) mellanrum: Mänsklighetens andra, näst äldsta och i stort sett största fiende - Sömnen själv. Då gäller det att ha hinkat kaffe eller svept ett par Espresso minst en timme innan så att den värsta smällen uteblir. På så sätt är det inga problem att vara uppe några timmar till. Man vill ju inte slumra till när man gör något kul. Efter den sista muggen tar det kanske en timme innan man måste detonera blåsan för 15:e gången, men sedan blir man så trött som man hade varit om man inte hade smörjt magsäcken och renat blodet med colombianskt livselixir hela natten.

Nåväl - Ett stort problem är ur världen.

Klockan åtta på kvällen är en bra tid att börja kolla på lite rörliga bilder. Då är det en ytterst liten chans att någon som är nykter ringer och stör en mitt i "Dawn Of The Dead". Vid den här tiden kan man anta att samtliga virvlat in i dimman och skulle någon i eller utanför bekantskapskretsen råka vara vid sina sinnes fulla bruk och dessutom ringa till dig, så är det bara att bjuda in vederbörande till högtidsstunden. Bjuda eller tvinga. (Som det gamla ordspråket säger: "Den som gillar klassisk Horror är alltid välkommen, så nu jävlar kommer du hit.")

Men det är inte bara att ta vilka filmer som helst i vilken ordning som helst. Psykologisk Horror måste komma när hjärnan inte är i upplösningstillstånd, d.v.s. hyfsat tidigt. Slashers och alla coola Splatter-rullar med kolsvart humor kan således med fördel sparas till sist... Vadå--? "Vad är det för vits med allt det här...?" Vi snackar ju om meningen med tillvaron, för i helvete! Sådant som de inte lär ut i grundskolorna av någon anledning. Känslan man har när man går och lägger sig efter att ha sett några hjärtvärmande guldrullar och fått den blandad med en kaskad av intryck och minnen. Med andra ord - Ro i sinnet...! Eller som en vis människa sa: "Är man trött på “Demons”, så är man trött på livet."

Men lite längre ned finns lite förslag på odödlig underhållning. Har man först och främst inget emot att se "Halloween" för femtioelfte gången, så går det bra att börja med den för traditionens skull. Det är trots allt den slutgiltiga Halloween-rullen (Ja, ja...) och det är då självaste snälla farbror Satan att den inte visas varje år på SVT. (Utan reklampauser.) Men annars är något tungt och kusligt aldrig fel att dra igång en all-nighter med - "Kairo", "Uzumaki", "Abnormal Beauty" eller något liknande skapar alltid en bra sinnesstämning. Sedan är det dags för allvaret och här passar "The Exorcist" som handen i handsken. Minst lika väl passar tung, mer verklighetstrogen äckel-Horror som "Beyond The Darkness", "Faceless" eller någon kannibalmumsare.

När det är avverkat och det är runt midnatt, så får man börja beta av lite underhållande rullar - Gärna sådana med mycket mörkrött stänk. Men för variationens och kontrasternas skull passar "The Evil Dead" (Vilken del som helst.), följt av "Dawn Of The Dead". (Originalet, nu då!) Sedan är det hög tid för någon ytterst personlig favvo-rulle. Jag kan bara rekommendera något ur "Kvartetten" och inte säga mer om det.

För att hålla sömnigheten borta på fullaste allvar får man nu börja kolla på något riktigt vansinnigt som "Nightmare City", "Zombie 3 - Nights Of Terror" eller "Rats - Night Of Terror". The King Of Entertainment Bruno Mattei är aldrig att underskatta annars. Fina rullar att avrunda med annars är "Bad Taste", "Braindead" eller något annat med lika hög Splatterfaktor.

Fast nu handlar det om fem nätter på raken, så... (Ni förstår säkert att själva "ordningen" grundar sig på känslan i respektive film och att de kan varieras rätt ordentligt. Jo, jag lovar!)

Men! Bara för att dra några John Blund-trotsande exempel:

ALL-NIGHTER I (31/10) - HALLOWEEN

20.00 HALLOWEEN

21.30 HALLOWEEN II

23.05 FACELESS

00.50 THE EVIL DEAD

02.25 DAWN OF THE DEAD

04.50 BAD TASTE

06.25 NIGHTMARE CITY

ALL-NIGHTER II (1/11) - SAMHAIN

20.00 DARK WATER

21.45 THE EXORCIST

00.00 ARMY OF DARKNESS

01.40 DAY OF THE DEAD

03.25 THE BEYOND

05.00 ZOMBIE FLESH EATERS

06.35 WILD ZERO

ALL-NIGHTER III (2/11) - DÍA DE LOS MUERTOS

20.00 RINGU

21.40 RINGU 2

23.20 BEYOND THE DARKNESS

00.55 BRAINDEAD

02.40 THE HOUSE BY THE CEMETERY

04.10 SHAUN OF THE DEAD

05.45 VERSUS

ALL-NIGHTER IV (3/11) - ALLHELGONAAFTON

20.00 THE EYE

21.45 CANNIBAL HOLOCAUST

23.20 SUSPIRIA

01.00 EVIL DEAD 2 - DEAD BY DAWN

02.30 PHANTASM

04.10 ZOMBIE 3 - NIGHTS OF TERROR

05.40 HELL OF THE LIVING DEAD

ALL-NIGHTER V (4/11) - ALLHELGONADAGEN

20.00 AUDITION

22.10 DEEP RED

00.20 DEMONS

01.55 DEMONS 2

03.30 CANNIBAL APOCALYPSE

05.15 BATTLEFIELD BASEBALL

06.50 RATS - NIGHT OF TERROR

Med korta fikaraster och urinblåse-inverterande pisspauser inklämda efter varje film, typ.

Aj aj aj! Solen går snart upp. Dagen kan bara börja dåligt eftersom koffeinkicken har avtagit. Man tog ju den sista kaffeslurken innan man slängde på den sista filmen och sömnhormonerna har dränkt in allt vad rökta hjärnceller heter - Det är dags att lägga sig med insikten om att det kunde varit bra mycket värre. Har man svårt för högtider annars, så skapar man bara sina egna och glider igenom dem med lätthet. (Det är svårt att ens börja greppa vad allt tjafs om "Den Deprimerande Julen" går ut på. Dra sju-åtta rullar på raken, så är problemet ur världen på några timmar.) Men gott folk: Har man inte zombies, köttslamsor, blodstänk, monster och mutanter flimrandes på näthinnan när man blundar, så har kvällarna och nätterna inte varit hundraprocentigt lyckade.

Men kanske sover man gott för ett par gångers skull. I sin egen säng istället för på akuten eller På Andra Sidan, svärandes för att ingen djävel tittar bra film längre så att man snabbt och smidigt skulle kunna flaxa till deras vardagsrum och glo några timmar... Per år...!