#3 : Upphetsad över HD DVD / Blu-ray än?


• Sista Ledaren! •
 
 
 
 

I N F O

 

 PUBLICERAD:

• 4 September 2006 


 

Ö V R I G T

 
 
SISTA LEDAREN!:
1. #16: Det är inte riktigt slut än
2. #15: Världsmästarna i förhalning
3. #14 : Huset som Lucio byggde
4. #13 : Ropa ut dårarna
5. #12 : 30 års misär - Vem behövde “Studio S”?
6. #11 : Upphetsad över HD DVD / Blu-ray än nu?
7. #10 : Detta har änna hänt, typ, liksom, vet la du...
8. #9 : Desperation som bränsle i jakten på det “absoluta”
9. #8 : Stöd svensk Horror
10. #7 : Version III <3 Firefox = Sant LOL
11. #6 : Den som söker med sökord ska finna... Inte ett skit!
12. #5 : Horror will survive but what will be left of it?
13. #4 : God Jul? Varför inte ett gott liv istället?
14. #2 : Läser du den?
15. #1 : Ge efter för dina begär!


 


 
 

Den förlorade sömnen och de svåra mentala påfrestningarna håller på att slå ut en helt och hållet. Man borde ha gått och lagt sig för länge sedan, men man är så korkad att man tvingar sig själv att stanna uppe. Bara lite till. Men varje ny störtdykning ned i avgrunden känns värre och värre och golvet verkar gunga som en eka i en orkan. Pulsen skenar... Svetten rinner... Det bara susar i öronen och det känns som om hjärtat ska stanna vilken sekund som helst. Det är svårt att andas och tunnelseendet är inte ens i Widescreen utan i Narrowscreen...

Sedan låter ljuden antingen för dämpade eller för vassa. Eller så kommer de från fel håll. Höga toner skär sig totalt. Färgerna stämmer inte och kontrasterna är helt uppåt väggarna - Bildprojektionen kunde lika gärna vara en 300 W glödlampa som man stirrar rakt in i, medan allt annat runt omkring är helt kolsvart.

Det hela påminner om en outhärdlig terror-rulle på ett lika outhärdligt undermåligt format, återgivet på en LCD T.V. modifierad till att vara extra olämplig för hemmabiobruk.

På något sätt skulle allt det ovanstående också kunna representera känslan av ångesten som infinner sig efter att man har köpt en flashig T.V., en "mediaspelare" samt en packe favvo-rullar. Allt är frid och fröjd tills man upptäcker att det Satans filmbolaget har lagt in olika typer av "skydd" för att man inte ska få uppleva filmen i sin maximala upplösning. Så sitter man där femton tusen spänn fattigare med ett nytt medium som är lite för likt det föregående för man inte ska känna sig helt blåst.

Phew... En mardröm, va?! Hoppas innerligt att något så här idiotiskt aldrig blir verklighet...

Eller...? Har det redan hänt...?

HD DVD är i alla fall bergsäkert på väg med sjumilakliv till Sverige och som väntat (För egen del då, uppenbarligen.) är det inga direkt upphetsande titlar på ingång - "Silent Hill" möjligen. Och aningen mindre möjligen "Resident Evil". Man kan då bara undra vad som kommer att få en att bestämma sig för att köpa en HD DVD spelare. I första hand måste det givetvis vara ekonomiskt försvarbart - Filmerna kommer som bekant att kosta runt trehundralappen och över det, och det får snällt komma många fler än 10-20 höjdare på ett år innan det kan börja kännas som det är värt det. Sedan ligger ju spelarna till en början på samma nivåer som DVD-spelarna gjorde när de kom. (T.ex. en Blu-ray spelare från Samsung som finns på www.play.com för försäljning i Oktober kostar bara 999.99... Pund...)

Men personligen kan jag nog förutse en del saker rätt väl. I alla fall vilka filmer som kommer att motivera en till att skaffa en HD DVD spelare. Det kommer säkerligen inte att bli "eXistenZ" eller "Aliens" (Som var mina första inköpta DVD-filmer för "sakens skull" - D.v.s. "Bara för att det var DVD.".) eller något sådant. Nej, den här gången får-- Fel! Den här gången "måste" det vara:

"The Beyond", "Phenomena", "Deep Red", "Suspiria", "Daughters Of Darkness", "The Exorcist", "Opera", "Santa Sangre", "Dawn Of The Dead", "The House By The Cemetery", "Dellamorte Dellamore", "Stagefright", "Vampyres", "La Morte Vivante", "The Descent", "Zombie Flesh Eaters", "Haute Tension", "Tenebrae", "Beyond The Darkness", "Demons" och "Demons 2". Till att börja med! Och spelaren kan man absolut inte lägga några fantasisummor på. På en realistisk nivå kommer man inte att kunna avstå från att köpa alla bra DVD:er (Som ännu inte har släppts, alltså.) medan man under tiden på något magiskt sätt skramlar ihop slantarna till en HD DVD spelare.

Men viktigast är ändå att utgåvorna av varje film måste enligt alla pålitliga källor vara riktiga högpoängare. Den här gången räcker det inte med en dassig release som är "omärkbart bättre än DVD-varianten". Vi vet hur det digitala formatet funkar och yttrar sig vi det här laget, och trots de tekniska skillnaderna är det inte lika "stor" skillnad mellan DVD och HD DVD som det var mellan VHS och DVD - Det har gått för kort tid för att det ska kännas som en lika stor revolution.

Alltså - En drös med Euro-stänkare. (Typ 25 st. inom ett år.) Och en spelare + LCD T.V. som man inte behöver sälja tre njurar för att ha råd med. Då kanske man börjar komma någon vart inom begreppet "filmupplevelser". Eller så kanske det är värt tjugo papp att se "The Fifth Element" och "Ultraviolet" med dubbelt så bra bild och ljud. Tror inte det, va. Visst - Medvetenhet om kvalitet i alla ära, men vad hjälper det om de tillgängliga filmerna är just de där som man inte hade sett annars heller?